Húsvét a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

Húsvét a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Falusi locsolkodásra várják az érdeklődőket húsvéthétfőn a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban. Páll István, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: a valamikori húsvéti locsolkodást a helyi Igrice és Móra Tánccsoport tagjai elevenítik fel a skanzen különböző portáin, ahol április 9-én, húsvét másnapján 10.00 órától, 17.00 óráig tart az ünnepi program.

Egykor a fiúk hajnaltól kezdve keresték fel húsvéthétfőn az ismerős lányokat, és vízzel locsolták meg őket. Később a kölni jött divatba, manapság a parfüm. A locsolóvers elmondása után öntözik meg a hagyományt még tartók a legszebb ruhájukban pompázó nőket, akiktől hímest, festett tojást, újabban csokoládéból készültet kapnak. A tojáskészítésnek régen sok változata, megannyi technikája létezett, egy viszont örök maradt: a piros színű hímes, amelyet a szerelem szimbólumaként annak adták, aki iránt vonzalmat éreztek a meglocsoltak.

A múzeumfalu húsvéti rendezvényén lesz tojásfestés a már lassan feledésbe merülő technikákkal, és húsvéti udvari játékokat is szerveznek. Népi gasztronómiai bemutató és kóstoló szintén várja a látogatókat. A múzeumfalu jánkmajtisi és kállósemjéni lakóházában pedig a vallási felekezetek húsvéti asztalterítési szokásait mutatják be az érdeklődőknek.

A húsvéti ünnep alkalmából a skanzen kisdobronyi református templomában 13.00 órától hálóadó istentiszteletet tartanak. Ugyancsak délután, 14.30 órától a Vivace Kamaraegyüttes lép fel a múzeumfaluban, Kazár Ticiána énekel, továbbá Suhanyecz Viktória hegedűn, Purné Orha Andrea furulyán, Tamás Attila csembalón kíséri. A legkisebb látogatókat a Kuckó Művésztanya műsorára várják, melynek szintén a kállósemjéni porta ad helyet.

Országos húsvéti népművészeti kirakodóvásár is lesz a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol számos, ma már ritkaságnak számító terméket kínálnak a vevőknek a képző- és iparművészek. Az egésznapos programot lovaglás, szekerezés és íjászat egészíti ki még, a gyerekek pedig megsimogathatják a húsvéti nyuszikat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek