Különleges programok a fertődi Esterházy-kastélyban

Különleges programok a fertődi Esterházy-kastélyban.

Március 15-től nyári nyitva tartással, délelőtt 10-től este 6 óráig várja a látogatókat a jubiláló fertődi Esterházy-kastély, amely különleges programokkal, köztük Raffaello Santi Esterházy Madonnájának bemutatásával lepi meg az ünnepi év alkalmából a közönséget.

A jubileum apropója, hogy Magyarország legszebb, európai uniós forrásból megújuló barokk kastélyának építését éppen 250 évvel ezelőtt kezdte meg Esterházy "Fényes" Miklós herceg - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója kedden az MTI- nek.

Az ünnepi év attrakciójának ígérkezik a múzeumok éjszakája, amikor egyetlen alkalommal a kastélyban találkozhatnak a látogatók az egykori Esterházy-gyűjtemény egyik legszebb darabjával, Raffaello Santi 1508-ban festett Esterházy Madonnájával. A Szépművészeti Múzeumban őrzött remekművet június 16-ról 17-re virradóra tárják az érdeklődők elé a kastély felújított dísztermében.

Ugyancsak kuriózumnak szánják a rendezők a 17-19. századi arisztokrata gyermekportrékat felvonultató kiállítást, amely május 9-én nyílik. Varga Kálmán elmondta: hazai és külföldi magángyűjteményekben negyven olyan gyermekábrázolást kutattak fel, amelyeknek jó része az Esterházy-családhoz kötődik. A család korán elhunyt tagjait is megörökíttették, azokról az újszülöttekről, csecsemőkről is készültek festmények, akik csupán pár napig vagy néhány hétig éltek. A tárlat más nemesi famíliák gyermekeinek portréit szintén felvonultatja, így egyebek között látható lesz Barkóczy Ferenc későbbi esztergomi érsek gyermekkori képe; őt három évesen már papi ruhában festette le a portré alkotója.

Az igazgató szólt arról, hogy az ünnepi év alkalmából újdonságként jubileumi túrára invitálják azokat a látogatókat, akik a kastély rejtett zugait is meg akarják ismerni. Március közepétől egyébként ismét a régi, klasszikus útvonalon járhatják be a látogatók a kastélyt, ugyanis befejezésüknél tartanak a belső restaurátori munkák az egykori rezidencián.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek