Cukiságok várják országszerte

  Medvét etetne fakanállal, ormányosmedve kölyköket simogatna, elárvult bébipáviánt vigasztalna, vagy elolvadna egy törpe lajhármaki látványától? Hazánk vadasparkjaiban és állatfarmjain ez mind lehetséges!

  Állatokat lesni mindenki szeret. Taperolni meg pláne. Ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a legklasszabb helyeket, ahol lehetőség nyílik némi cukiság-simogatásra. Persze nem minden jószág esetében nyerő ötlet ennyire közeli barátságot kötni, van ahol az etetéssel meg kell elégednünk. Mivel a Fővárosi Állat- és Növénykertről rendszeresen referálunk, legyen szó újonnan érkezett vombatokról, vagy a napokban zajló medveébresztgetésről, úgy döntöttünk, ezúttal a vidéki cukiság-lelőhelyekre koncentrálunk.

  Mézes mackók Veresegyházon

  A fővárostól nem messze, könnyen megközelíthető helyen, Veresegyházon működik a gyerekes családok körében egyre népszerűbb hétvégi programnak számító Medveotthon. Persze nem ok nélkül: a farm 1998-as megnyitása óta hatalmas feljődésen ment át, mind a szolgáltatások, mind a befogadott állatok tekintetében. A fő attrakciót továbbra is az itt élő 39 medve jelenti, de farkasokkal és őzekkel is ismerkedhetünk. Sőt, a „megunt mosómedvéket" is szívesen látják, és gólyamenhely is van. Az állatok területét körbe lehet sétálni, továbbá egy kisebb kilátóról, vagy az újonnan telepített „Macifelvonóról" nézhetjük meg őket. Aki nem éri be ennyivel, az hosszú nyelű fakanalak segítségével mézzel is megkínálhatja a mackókat. A farm büféjében lehet megvásárolni az édes csemegét, de ha viszünk magunkkal mézet, fakanalat ahhoz is adnak. Ha még ez sem volt elég az állatokból, a közelben működő lovasfarmra is tehetünk egy kitérőt.

  Fotó: mimi / Travelo

   

  Cím: Veresegyház, Patak utca 39.
  Megközelítés: Autóval legegyszerűbben az M3-as autópályán Gödöllőig, onnan pedig Szadán át érhetjük el Veresegyházat. A városba érve a Medveotthonhoz vezető utat medvés táblák jelölik. Vonatok a Nyugati Pályaudvarról indulnak, az Ivacs nevű megállónál kell leszállni, és nagyjából másfél kilométert sétálni.
  Nyitva: Minden nap (ünnepnapokon is) 8-19 óráig.
  Belépők: Felnőtt: 500 Ft, Gyerek: 400 Ft, Nyugdíjas: 400 Ft, Családi: 1600Ft
  Parkolódíj (személygépkocsi): 300 Ft/autó
  Parkolódíj (autóbusz): 500 Ft/busz

   Simogatható ormányosmedvék

  Abony közkedvelt kirándulóhelye az Állat- és Szabadidőpark, ahol családias hangulat fogadja a betérőket. A park különlegessége, hogy állami vagy egyéb támogatások nélkül, magánkezdeményezésre épült, és így vált mára a város egyik jelképévé, és az ország egyik legkedveltebb vadasparkjává. Mitől olyan remek? Például, hogy az állatok nagy része kifejezetten szelíd, és semmi nem tiltja az etetést vagy a simogatást. Persze azért nem árt a kellő körültekintés. Kimondottan jámborak a zebrák, az antilopok, de még a szürkemarha bika is. A parkban laknak még oroszlánok és tigrisek (őket magánszorgalomból ne kezdjük el piszkálni, de volt már rá precedens, hogy a kölyköket felügyelettel meg lehetett simogatni), de majmok, emuk és struccok is. A tavaly nyáron született, nagy népszerűségnek örvendő ormányosmedve-kölyköket – Dinnyét és Csipeszt – viszont minden nap meg lehet gyömöszkölni. A parkot télen is érdemes meglátogatni, lovas szánkózást, gyerekeknek forró teát, felnőtteknek forralt bort kínálnak. „Gyönyörű a téli csendes erdő, benne a kissé fázó állatokkal. Legalább úgy ajánljuk a téli látogatást, mint a nyárit" - áll a MagánZoo honlapján.

   

  Ormányosmedve(Fotó: MagánZoo)

   

  Cím: Abony, Bajtárs út 1.
  Megközelítés: A park könnyen megközelíthető Szolnokról, menetrendszerinti buszjáratokkal. A buszmegálló a park előtt van. Más településekről - közúton - Abony városon keresztül vezető régi 4-es főút Szolnokra kivezető végénél.
  Nyitva: Minden nap (ünnepnapokon is) 9-17 óráig.
  Belépők: Gyermek 950 Ft, Nyugdíjas és diák 1000 Ft, Felnőtt 1200 Ft, Családi 3700 Ft

   Minilovak Pécsett

  A Pécsi Állatkert az 1960-as években épült, a Mecsek oldalában. 3,5 hektáron terül el, 57 faj 250 egyede lakik itt. Különlegességei közé tartoznak a világ legkisebb lovai, a Falabellák, de jópofák a szurikáták és prérikutyák játékos kifutói is. A hely cukiságfaktorát a decemberben született, és árván maradt kis pávián, Saci emeli az egekbe. Saci várhatóan egy éves korában kerülhet vissza a páviáncsapatba, addig az állatkert egyik gondozója neveli. A kis árvával február 25-én lehet összehaverkodni a Terrárium területén tartott FarsangoZoo című programon. A jelmezben érkezők fél áron válthatnak jegyet, a bébipáviánnal 14-17 óra között lehet találkozni.

  Saci(Fotó: Facebook)

   

  Cím: Állatkert: Pécs, Ángyán János utca, Terrárium: Munkácsy Mihály utca 31-
  Megközelítés: Autóval az alagút irányából a TV-torony felé, illetve helyi 34-es és 35-ös számú, főpályaudvarról induló autóbuszokkal. A parkolás ingyenes.
  Nyitva: Minden nap, 9-16 óráig.
  Belépők: Felnőtt: 970 Ft, Diák, nyugdíjas: 770 Ft, Gyermek: 670 Ft, Családi: 2900 Ft
  Március 14-ig féláron lehet bemenni.

   

  Lapátfülű kutyák Szegeden

  Bár nem a Szegedi Vadaspark állatgyűjteménye a legnagyobb itthon, de különlegességek szempontjából kiemelkedő. Az itteni állatfajok jelentős része még európai viszonylatban is kuriózumnak számít. Szupercuki a törpe lajhármaki, a sörényes hangyász vagy a lapátfülű kutya, de gyakorlatilag felsorolhatnánk az itt lakók többségét. Az állatok puszta megtekintésén túl igyekeznek változatos programokkal gazdagítani a vadasparki látogatást. 2008-ban indult el a Zoo Típusú Találkozások című állatbemutató programuk, mely során különleges találkozóra invitálják az érdeklődőket.

   

  Törpe lajhármaki(Fotó: snowflakegirl / flickr)

   

  Cím: Szeged, Kálvária sugárút
  Megközelítés: Autóval a Kálvária sugárútról (Bajára kivezető 55-ös számú főútvonal) a vasúti átjáró előtt kell balra bekanyarodni. Tömegközlekedéssel a 13, 35, 35Y, 36, 36Y, 90, 90F buszjáratokkal, és a 3, 3F jelzésű villamossal.
  Nyitva: Minden nap, 9-16 óráig.
  Belépők: Felnőtt: 1350 Ft, Diák, nyugdíjas: 1000 Ft, Gyermek: 900 Ft, Családi: 3200 Ft

   

  Szelíd szarvasok Bőszénfán

  Hogy a hazai állatfajok se maradjanak ki, utolsóként a zselici dombok közt fekvő kis falu, Bőszénfa Szarvasfarmját ajánjuk azoknak, akik kedves állatokkal kívánnak a ketrecen át bámulásnál közelebbi nexusba kerülni. A farm a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának része, 1300 hektáron helyezkedik el, és több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. A nagyvadak mellett háziállatok – magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly is megtekinthetők. Az állatokat kenyérrel és almával lehet etetni. Sőt, szelíd, kézből nevelt szarvastehenek és bikák várnak a simogatóban. De meg lehet például ismerkedni a mára már hatalmas méretű vadkannal, Gerzsonnal is, akit egykor csíkos korában, elárvultan találták a környéken.

  Az állatsimogatóban februárban az agancshullatást, kora tavasszal a vedlést, késő tavasszal az újszülött borjakat és a csíkos vadmalacokat, nyár végén a barkás agancs letisztítását, szeptemberben a gímszarvasok bőgését lehet megfigyelni. Szakember által vezetett csoportos látogatótúrák, lovaskocsis vagy traktoros kirándulások és a vadhús-kóstolók várják az ide látogatókat, de ez utóbbi már nem igazán a cukiság része a dolognak. Minden programra előzetes foglalás szükséges!

   

  Fotó: Northfoto

   

  Cím: Bőszénfa, Malom utca 3.
  Megközelítés: Autóval.
  Nyitva: Minden nap, de előzetes bejelentkezés szükséges a 0620/977-62-89-es telefonszámon.
  Belépők: Túra a farmon: 500 Ft, Lovaskocsis túra: 1000 Ft, Traktoros túra: 800 Ft, Kóstoló a helyi termékekből: 1200 Ft
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!