Félgőzzel üzemel a budapesti reptér

A rossz hír az, hogy az erős havazás miatt csak egy futópálya üzemel szombaton és vasárnap éjjel a budapesti repülőtéren. A jó viszont az, hogy mióta csődbe ment a Malév, nincs is akkora forgalom hétvégén, hogy két futópályára legyen szükség.

 

A Malév csődje után most a havazás nehezíti a budapesti repülőtérről induló vagy oda érkező utasok életét. A Budapest Airport tájékoztatása szerint vasárnap reggel 6 óráig egy futópályával üzemel a reptér, mivel az erős havazás és az egyre erősödő szél miatt csak egy pályán lehet megfelelő fékhatást biztosítani a leszálló gépek számára. A 3,7 kilométer hosszú pálya folyamatos tisztítása embert próbáló feladat, mert a szél állandóan visszahordja a betonra a már egyszer félretolt havat.

Fotó: Budapest Airport

Szombat reggel óta intenzíven esik a hó a budapesti repülőtéren, ahol tegnap este óta teljes készültséget ad a repülőtéri hószolgálat. Összesen 40 különféle hóeltakarító munkagép és 52 főnyi személyzet gondoskodik a futópályák, a gurulóutak és az ún. forgalmi előtér (az a beton, ahol a repülőgépek parkolnak) folyamatos tisztításáról. Az ügyeletes repülésüzem-vezető reggel óta óránként méri a futópályák tapadási tulajdonságait, a megfelelő fékhatást, amire a repülők biztonságos leszállásához van szükség, áll a repülőteret üzemeltető cég közleményében.

Mivel péntekkel megszűntek a Malév-járatok és a szombati napon amúgyis alig van forgalom, a repülőtér egy futópályával is képes ellátni feladatát. Az intenzív havazás miatt a Wizz Air Bergamóból érkező járata Pozsonyban szállt le, a gép a koraesti órákban tér vissza Budapestre. A késés miatt viszont a Wizz Air kénytelen volt törölni az esti római járatot, amely 20:00 órakor indult volna. A délutáni easyJet és KLM járat az erős havazás ellenére is simán leszállt.

A Ryanair pénteken jelentette be, hogy a Malév leállását követően Budapestre telepíti 4 Boeing gépét, két héten belül megnyitja budapesti bázisát, ahonnan 31 útvonalra kínál jegyeket, és várja a korábbi Malév dolgozók jelentkezését, írja az MTI.

Fotó: Budapest Airport

A cég januárban jelentette be, hogy visszatér Budapestre, akkor 5 új útvonalat terveztek. A Malév leállása miatt azonban a kapacitások növelése mellett döntöttek. Ezzel 2 millió utasra számítanak éves szinten az első évben Budapesten és 2.000 új, megmentett munkahelyet teremtenek. Jelenleg 700 munkavállalója van a légitársaságnak Budapesten. Több légitársasághoz hasonlóan a Ryanair is kínál kedvezményes jegyeket a Malév-jeggyel rendelkezőknek.

Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak.

A korábbi cikkünkben szereplő cégek mellett a Lufthansa Csoport is bejelentette, hogy bővíti járatai kapacitását Frankfurt, München, Bécs és Zürich célállomásokra, valamint február 6-tól Berlinbe, Hamburgba és Brüsszelbe indít új járatokat A Lufthansa Csoporthoz tartozó Austrian Airlines a megnövekedett utas igényekhez igazodva szintén nagyobb kapacitású gépekkel közlekedik a Bécs-Budapest útvonalon. Február 7-től a Swiss Air Lines megnöveli a Budapest-Zürich vonalon közlekedő járatok kapacitását, a Brussels Airlines pedig az eddigi két járat helyett napi három alkalommal indít járatokat Brüsszelbe 2012. február 13-tól.

Az easyJet kedvezményes jegyeket kínál a Malév utasoknak, egyebek mellett Párizsból, Londonból és Berlinből közlekedő járataira. A jegy igénybevételéhez a légitársaság ügyfélszolgálatával kell egyeztetniük az utasoknak A telefonos jegyvásárláskor a Malévnél vásárolt jegy foglalási számát kell megadni, valamint a foglalás bizonylatát kell bemutatni a repülés napján, az utasfelvételnél. Az easyJet február 9. éjfélig tartja ajánlatát.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Hogy is jön vissza a Ryanair Ferihegyre? - 2012.02.09.
Már akkor árultak budapesti jegyeket, amikor még meg sem állapodtak a reptérrel, majd a drágább kettes terminálra kezdték hirdetni magukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek