A Pampa nevet kapta a szegedi lámacsikó

Egy nyolcéves kislány névötletét találták a legjobbnak a gondozók a Szegedi Vadasparkban. A szegedi Tóth Eszter Luca Pampa névre keresztelte a január 2-án született lámacsődört. Az esztendő első állatkerti jövevényének elnevezésére névpályázatot írt ki az intézmény, melyre összesen 306 javaslat érkezett.

Veprik Róbert igazgató elmondta, akadt, aki azt szerette volna, hogy a kis lámát Caligulának vagy Teofilnak kereszteljék, a gondozóknak azonban a nyolcesztendős Tóth Eszter Luca ötlete tetszett legjobban.

Eileen Crossey lámájával sétál az angliai Dartmoorban(Fotó: Swns.com / Northfoto)

Pampa egyébként, ahogy egy teveféléhez illik, születését követően nagyon hamar lábra állt, és édesanyjával, valamint nővéreivel együtt rövidesen látható lesz a Vadaspark dél-amerikai részének kifutójában.

A szegedi állatkert egyik különlegessége, hogy az óvilági kétpúpú teve mellett valamennyi dél-amerikai tevefélét bemutatja, a lámát, annak ősét, a guanakót, a vikunyát és háziasított változatát, az alpakát is.

A közönség kedvenc állatai szélsőséges időjárású napokon is láthatók, hiszen - a tevefélékre általánosan jellemzően - rendkívül szívósak, jól viselik az ilyesfajta viszontagságokat.

Sárgarépával eteti az alpakákat perui gondozójuk egy floridai farmon(Fotó: Libby Volgyes / Northfoto)

 A Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Chilében és Argentínában háziállatként tartott lámát az indiánok tenyésztették ki a guanakóból teherhordónak. Emellett húsát, gyapját, bőrét is hasznosítják, valamint faggyújából gyertyát készítenek, szárított trágyáját eltüzelik. A lámákat általában kétévente nyírják, egy állat 3-3,5 kilogramm gyapjút ad, amelyből ruhákat, kötöttárut, szőtteseket, szőnyegeket és kötelet készítenek.

A láma rendkívül szívós, a szomjazást is jól tűri, ezért ideális teherhordó az Andok kopár vidékén. A 120-150 kilogrammos állatok 45-60 kiló terhet cipelve naponta 25 kilométert is meg tudnak tenni.

Látogatóknak
Szegedi Vadaspark
6725 Szeged, Cserepes sor 47., bejárat a Kálvária sugárút felől.
Jegyárak:
Felnőtt: 1 350 Ft
Gyermek: 900 Ft
Családi: 3 200 Ft
Egész évben nyitva, novembertől márciusig: 9:00-tól 16:00-ig
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek