Elefántparkot tervez a veszprémi állatkert

  Fűthető medencében pancsolhatnak a veszprémi állatkert elefántjai, ha megépül a számukra tervezett elefántpark. A beruházás 250-300 millió forintos költségét pályázati pénzekből akarják finanszírozni. Az állatkertben 2006 óta nincs elefánt, most három-öt állat fogadására készülnek.

   Tágas, három-öt elefánt fogadására alkalmas elefántpark építését tervezi a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark. A 250-300 millió forintos beruházást főként pályázati forrásból valósítják meg - tudta meg az MTI Török László igazgatótól.

  Elefánt a kaliforniai Fresno Chaffey állatkertben, Fresno városábanFotó: Cp4 / Northfoto

   Az elefántpark kiviteli tervein az ünnepek alatt is dolgoztak - mondta az igazgató, aki szólt arról is, hogy az elefántpark fűthető medencével és egyedi kialakítású látogatói térrel is rendelkezik.

  A közel 5000 négyzetméteres külső kifutóban ligetek és szabad területek váltják egymást, és egy külső medence is biztosítja nyáron az elefántok hűsölési lehetőségét - sorolta Török László. Hozzátette: a veszprémi állatkert célja olyan turisztikai vonzerővel rendelkező projektek megvalósítása, amelyek növelik az állatkert népszerűségét és látogatottságát.

  "Az elmúlt évek bizonyították, hogy a látogatóink igénylik a minőségi fejlesztéseket, hiszen bármelyik megvalósított projekt önállóan is megállná a helyét egy-egy nyugat-európai állatkertben. Ennek szellemében készültek el az elefántpark tervei is, amivel a veszprémiek régi nagy álma válik valóra" - szögezte le.

  Hat tervező pályamunkájából választották ki Gaschler Gábor vázlattervét, aki számos vezető európai állatkert elefántházát tanulmányozta, mielőtt a veszprémi munkába fogott, írja az MTI.

  A veszprémi állatkert hűséges látogatói azóta szeretnének újra elefántot látni a vadasparkban, hogy Suzi, a délszláv háborút is megjárt elefánt elpusztult. Az indiai elefántot az eszéki állatkertből mentették ki, 1991-ben került Veszprémbe. Eleinte még a hátára is fel lehetett ülni, és idősebb korában is rendszeresen sétált az állatkertben gondozójával. Csaknem hatvanéves korában gyógyíthatatlan betegsége miatt 2006-ban pusztult el.

  A Gulya-dombot érintő fejlesztés a parkoló mellett új pénztárhelyiségeket és beléptető rendszert is tartalmaz, amelynek tervezésére az állatkert a közeljövőben közbeszerzési eljárást indít - tette hozzá Török László.

  Ön mit néz legszívesebben az állatkertben?
  Elefántot - 78
  Oroszlánt - 35
  Gorillát - 27
  Majmokat - 22
  A családomat - 41

   

  Belépők, nyitvatartás

  Az 1958 óta működő veszprémi állatkert február végéig minden nap reggel kilenctől délután háromig, hétvégéken fél négyig tart nyitva. A felnőttjegy 1660, a gyerekjegy 1150 forint, a családi jegy (2 felnőtt, 1 gyerek) 4100 forint, további gyermekenként pedig 600 forint. A támogatói jegy 3000 forint.


  Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark


  8200, Veszprém, Kittenberger utca 17.


  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!