Belföldön szilveszterezik a magyar

A magyar internetezők több mint egytizede utazik el szilveszterre, a legtöbben belföldi utazással köszöntik az új évet. A szálláshelyek közül a háromcsillagos szállodák a legnépszerűbbek, az átlagos foglalási érték pedig 84 730 forint. Idén is lesznek, akik csak december 30-án kapnak észbe.

A hazai internetezők többsége nyugalmas szilvesztert tervez, ugyanakkor mintegy egyharmaduk bulizni és táncolni is szeretne – derült ki a Szallas.hu megbízásából az NRC által készített felmérésből. A bulizós programot tervezők közül a legtöbben csak otthon vagy ismerősnél köszöntik majd az újévet, 19 százalékuk egy szórakozóhelyen vagy valamilyen szilveszteri rendezvényen tölti az év utolsó estéjét, további 18 százalékuknak pedig mindkét programban lesz része.

Újévet ünneplő férfiak a velencei Lido tengerpartjánFotó: Mark Edward Smith / Northfoto

Családot látogatnak

Lesznek olyanok is, akik elutaznak szilveszterkor: az összes megkérdezett több mint egytizede tervezi így, közülük a legtöbben (85%) belföldön maradnának. Az útra kelők kétharmada ismerősöknél, barátoknál vagy rokonoknál alszik, egyharmaduk ugyanakkor valamilyen szálláshelyet keres. A 18-29 évesek a legaktívabbak, 20 százalékuk tölti otthonától távol a szilvesztert. Meglepő ugyanakkor, hogy a legkevésbé a 40-49 évesek hajlandóak kimozdulni, csupán 5 százalékuk tervez valamilyen utazást.

A C-Travel legutóbb októberben készített hasonló felmérést, akkor a válaszadók harmada (33%) tervezett még idén külföldi utat, 39 százalékuk pedig belföldi utat. A külföldre indulók többsége (70%) városlátogatást tervezett, de sokan indultak síelni is (20%), sőt vannak, akik még egy egzotikus utat is belepréseltek idei költségvetésükbe (15%).

A Szallas.hu felmérése szerint azok számára, akik hotelben szállnának meg, az ár a legfontosabb szempont a helyszín kiválasztásakor, emellett a szilveszteri program jellege és a wellness lehetőségek játszanak szerepet a döntésben. Utóbbival összecsengenek a Szallas.hu adatai, mely szerint a szilveszter éjszakára szóló foglalások top10-es listájában három fürdőváros is helyet kapott. Hajdúszoboszló vezeti a listát, míg az ötödik és hatodik helyeket Zalakaros, illetve Hévíz foglalja el. A lista második helyén Budapest partifőváros áll, a harmadik helyen pedig Eger.

Kis családdal karácsonyoznak

Az Index utazási mellékletén, a C-Travel.hu-n a felhasználók november végén kezdték keresni az ünnepi utakat, tudtuk meg az oldal marketingvezetőjétől, Lehoczki Mártától. A karácsonyi és a szilveszteri ajánlatok melléklete is a legnépszerűbbek közé került, és a múlt hét közepéig folyamatosan növekedett a látogatottságuk.

Az ajánlatkérési statisztikákból jól látható, hogy karácsonyozni inkább szűkebb családdal utaznak a C-Travel felhasználói: a legjellemzőbb a két és négyfős foglalások; szilveszterre pedig a nagyobb társaságok kérnek az oldalon ajánlatot a szálláshelyektől.

Akik csak előző nap kapcsolnak

Az elmúlt évek tapasztalata alapján várható még egy-egy nagyobb roham a karácsony és a szilveszter előtti 48 órában, nyilatkozta a marketingvezető. Ám akkor már jóval kevesebb hotel ajánlata közül választhatnak csak a pihenni vágyók, mivel több helyen is telt házas foglalással várják már a szállodások az ünnepet.

A Szallas.hu statisztikái szerint a szilveszterre szóló foglalások átlagos értéke 84 730 forint, ami 4 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. „A foglalások értéke mellett a szálláshelytípusok összetétele sem mutat jelentős változást – emelte ki Varga Zoltán. – Továbbra is a háromcsillagos hotelek a legnépszerűbbek, a szilveszterre lekötött foglalások egyharmada szól ilyen típusú szálláshelyekre." Az alacsonyabb árfekvésű kategóriákban figyelhető meg csupán némi átrendeződés: tavaly a második helyet a panziók, idén pedig az apartmanok szerezték meg a foglalások egyötödével.

Last minute
Ha szeretné megtudni, hol talál még szabad szobát az ünnepekre, iratkozzon fel a C-Travel hírlevelére, vagy nézze meg a kínálatot itt!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek