Nagy erejű földrengés rázta meg pénteken Alaszkát

7-es erősségű rázta meg november 30-én Alaszkát. A földrengés fészke 43 kilométeres mélységben, 12 kilométerre északra volt, Anchorage-tól, Alaszka legnagyobb városától. Bill Walker alaszkai kormányzó rendkívüli állapotot rendelt el – írja az - MTI.

Anchorage-ban megrepedtek az utak és a házfalakForrás: Frank K./Wikipedia

A 7-es erősségű rengést később negyven utórengés követte, ezek közül a legerősebb az 5,8-as szintet érte el. Nincsenek adatok lehetséges áldozatokról vagy súlyos sérültekről. A mintegy 300 ezres lakosú városban jelentős kár keletkezett az úthálózatban, repedések keletkeztek lakóházakon és épületeken. Több mint húszezer ember maradt áram nélkül.

A településen szemtanúk beszámolói szerint az épületek megremegtek, a lámpaoszlopok és a fák erősen meginogtak a földmozgás hatására. Az Alaska Airlines honlapján megjelent közlemény szerint feloldották a légiközlekedés korábbi szüneteltetését, Anchorage reptere ismét indít és fogad járatokat. Ugyanakkor az utasok a nap folyamán számíthatnak késésekre a járatok indulásánál, kérik, hogy ezt fogadják megértéssel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek