Bűzös barnaalga-vész fenyegeti Mexikó egyik népszerű üdülőövezetét

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) kutatói szerint ökológiai összeomlás veszélye fenyeget az úgynevezett golffű nevű barna alga (Sargassum) elterjedése miatt Quintana Roo állam partjainál, melyen olyan népszerű üdülőhelyek sorakoznak, mint Cancún és Playa del Carmen, illetve a parttól nem messze Cozumel szigete.

A barna algák szennyezik az ökoszisztémát. 2015 óta megkétszereződött az algák mennyisége a latin-amerikai ország partjainál, a gyors növekedés oka valószínűleg a klímaváltozás és a környezetszennyezés.

Így néz ki most Playa del Carmen egyik strandján a helyzetForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Nico Mazzanti

A barna algák befolyásolják a víz oxigéntartalmát, növelhetik a víz károsanyag-tartalmát, megváltozik általuk a korallzátonyok ökológiai egyensúlya.

A barna alga kedvező körülmények között 18 nap alatt képes megkétszerezni a hosszát.Mivel Quintana Roóban nagy szerepe van a turizmusnak, a kormány is riadót fújt. Az algavész miatt töröltek már nyaralásokat turisták, ami miatt veszélybe kerülhet több munkahely is a régióban, derült ki egy hivatalos közleményből.

Az állam kormányzója szerint már 80 millió pezót (1,2 milliárd forintot) invesztáltak abba, hogy megtisztítsák a vizet és a partokat az algától.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek