Sokan lettek rosszul Sydney-ben a bozóttüzek okozta légszennyezés miatt

Több tucatnyi, légzési panaszokban szenvedő embert láttak el mentősök az ausztráliai Sydneyben, ahol bozóttüzek keltette füst miatt a levegő minősége most rosszabb, mint a kínai főváros, Peking egyes részein - közölték kedden a hatóságok.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint 80 esetben riasztották őket, és több mint ötven embert kellett asztma és légzési nehézségek miatt ellátni Sydney különböző pontjain.

Új-Dél-Wales tűzoltósága arról számolt be, hogy Sydney környékén a hétvégén 70 helyen hajtottak végre irányított bozótégetést, hogy csökkentsék a nagyobb tüzek kialakulását. A füstveszély kedd délután az előre jelzett déli szelek és záporok érkeztével csökkenni fog. Egyes helyeken nyomokban még tapasztalható füst még az elkövetkező napokban.

Forrás: AFP/Ludovic Marin

A város levegőjének minősége rosszabbá vált, mint Pekingben. A világ egészére kiterjedő levegőminőségi index által gyűjtött adatok alapján, az egészségügyi hatóságok figyelmeztették a légzési problémákkal küzdő embereket, továbbá az időseket és a fiatalokat, hogy maradjanak zárt helyen.

Új-Dél-Wales levegőtisztasági indexe azt mutatta, hogy Sydney északnyugati és délnyugati részében a káros finomszemcsés anyagok miatt veszélyes mértékű a levegő szennyezettsége. Az ausztrál környezetvédelmi hatóság szerint az ilyen, 2,5 mikrométernél kisebb veszélyes részecskék belélegzése miatt évente több mint 520 ember hal meg Sydney-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek