Leégett a Rózsa nevét ihlető apátság Olaszországban

Leégett a Torinó közelében fekvő középkori bencés apátság, a Sacra di San Michele, amely megihlette Umberto Ecót A rózsa neve című sikerkönyv íróját.

A 10. századi kolostor tetőszerkezete szerda este gyulladt ki, és a lángokat csak csütörtök hajnalra sikerült eloltani. A kolostorban élő három rosminiánus szerzetes még időben elhagyta az épület.

Az észak-olaszországi Susa-völgyben emelkedő csaknem ezer éves apátság szolgált mintául Umberto Eco számára világhírű regénye, A rózsa neve (1980) megírásakor. A könyv alapján hat évvel később játékfilm is készült.

A magas hegyszirten álló Sacra di San Michele 37 kilométerre fekszik TorinótólForrás: (CC) 2014 Alessandro Gallione, Attribution-NonCommercial-NoDerivs Creative Commons/Alessandro Gallione


A 14. században egy bencés apátságban játszódó történet egy hatalmas tűzvésszel zárul, amelyben megsemmisül a kolostor ősi könyvek ezreivel teli titkos könyvtára.

A szerda esti tüzet egy rövidzárlat okozhatta az olasz sajtó szerint, a tetőn ugyanis renoválás zajlott. Az oltást végző tűzoltók hatalmas károkról számoltak be, bár történelmi vagy művészeti jelentőségű alkotásokat nem érintett a tűz.

Az eredetileg bencés, később a Rosmini-rendi szerzetesek kezelésébe került apátságot 983-ban alapították. Fontos állomáshelye az Európa északnyugati részéből az Alpokon át Jeruzsálembe vezető Via Francigena zarándokútnak. 1995 óta a Szent Mihály apátság Piemonte északolasz tartomány egyik hivatalos szimbóluma.

A kolostor múzeumát tavaly 100 ezer látogató kereste fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek