Turisták és hegymászók körében népszerű vulkán tört ki a Fülöp-szigeteken

Hatvanegyezerre nőtt azoknak a száma, akiknek a Mayon tűzhányó kitörése miatt el kellett hagyniuk otthonukat a Fülöp-szigeteken - közölte szerdán a helyi katasztrófavédelem.

Bali után – ahol 2017 decemberében kellett leállítani a légiforgalmat az Agung felélénkülése miatt – immár a Fülöp-szigetek turizmusát és napi életét is vulkánkitörés sújtja. Több mint 55 ezer ember átmeneti szálláson húzta meg magát, hatezren máshol kerestek menedéket.

Az elmúlt másfél napban fokozódott a vulkáni tevékenység a hegynél, a tűzhányóból többször is 500-600 méter magasra lövellt a láva, és volt, hogy ez akár egy órán át tartott. A kráterből mindeközben 5 kilométer magas hamuoszlop emelkedett az égre.

A füst teljesen elborította a térségetForrás: AFP/Linus Escandor Ii

A vulkán közelében 17 település iskoláit bezárták, és mintegy 56 repülőjáratot kellett törölni.
A katasztrófavédelem elrendelte, hogy senki sem mehet nyolc kilométernél közelebb a 2462 méter magas vulkánhoz. A helyi kormányzat ennél egy kilométerrel szélesebb körben határozta meg a kitörés által érintett veszélyzónát.

A Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt ötszáz évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Január 13-án ébredt fel ismét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek