Napokon belül kitörhet a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja

Legkevesebb kilencezer embernek kellett elköltöznie a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjának, a Mayonnak környékéről, mert lávafolyam indult el a hegyoldalon, és a kutatók a tűzhányó robbanásszerű kitörésétől tartanak - írja az MTI.

A szigetország vulkánkutató és szeizmológiai intézete helyi idő szerint vasárnap este hármasra emelte az ötfokozatú skálán a riasztás szintjét, ami arra utal, hogy nő a valószínűsége az erőteljes kitörésnek. Ha az intézet növeli a riasztás szintjét, további kitelepítések lesznek a tűzhányó környékéről.
Hétfő reggel legalább fél kilométer hosszúra nyúlt a kráterből kiömlő lávafolyam, és hamufelhő fedte el a vulkánt.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 340 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól Manilától, a kókuszdió-termesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Szakértők ezúttal is heves kitöréstől tartanak néhány héten vagy akár napon belül.

A Mayon 2009. december 29-i kitöréseForrás: Tryfon Topalidis / Wikipedia

Az első regisztrált kitörés 1616-ban volt, a legsúlyosabb pedig 1814-ben: akkor 1200 ember halt meg, és a vulkánból kifolyó láva maga alá temette Cagsawa városát, amely templomának harangtornya ma is kiemelkedik a földből az elpusztított város helyén. Legutóbb 2014-ben tört ki a vulkán, akkor is emberek ezreit kellett elköltöztetni a Mayon környékéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek