Az Agung vulkán kitörése miatt leállt Bali légiforgalma

Összesen huszonnégyezer embert kellett kitelepíteni, és Bali légiforgalma is leállt, mivel kitört az Agung vulkán

A vulkánkitörés közeli lehetőségére már néhány hete figyelmeztettek a szakemberek. Az Agung füstje több kilométer magasba jutott fel a levegőbe, és az indonéz szigetcsoporttól keletre és délkeletre sodorja a szél.

Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka


Lakókat a sziget 224 településéről szállítottak biztonságba, és nem csak a Bali, hanem a tőle keletre fekvő sziget, Lombok nemzetközi repülőterét is lezárták, melynek eredményeképpen hétezer utas rekedt a körzetben.

A kitörésre jelenleg piros riasztás van érvényben. A vulkánból szombat folyamán háromszor lövellt ki hamu, nagyjából négy kilométeres magasságba, majd vasárnap több kitörés is bekövetkezett, ezúttal kétezer kilométerre jutott fel a hamu a levegőbe. Az ausztrál meteorológiai intézet szerint a hamu vasárnap estére már 7600 méteres magasságba is feljutott.

A vulkán körül 6-7,5 kilométeres körzetet evakuálták; Balin és Lombok szigeten pedig gázmaszkokat osztanak az embereknek.

UPDATE: 445 légijáratot töröltek, így mintegy 59 ezer utazó rekedt a szigeten. A közlekedési hatóság 100 buszt irányít a reptérre, melyek a légi kikötő és a kompok között szállítják a szigeten rekedt utasokat. A turisták a komppal eljuthatnak a szomszédos Java szigetre, ahonnan már szárazföldön utazhatnak a legközelebbi reptérig. A vulkán körüli veszélyzónát hétfőn bővítették ki 7,5 kilométeresről 10 kilométeresre, mivel a szakértők szerint a korábban becsültnél nagyobb kitörés is lehetséges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek