Kétszáznál is több halottja van a mexikói földrengésnek

  Kétszáznál is több halottja van a mexikói földrengésnek

   

  Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Mexikó középső részét. A helyi idő szerint kora délután bekövetkezett, 7,1-es erősségű földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a sokmilliós fővárosban, és az ország különböző részeiből érkezett jelentések szerint 248-ra emelkedett a halálos áldozatok száma - olvasható az MTI hírei között.

  Fotó: MTI / EPA

   

  Mexikóvárosban mentők százai kétségbeesve kutatnak a romok között esetleges túlélők után. A rengés okozta pánikban ezrek menekültek az utcákra, és sokan közülük önkéntesen bekapcsolódtak a mentésbe.

  Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester arról számolt be, hogy 44 épület, köztük több toronyház súlyosan megrongálódott vagy leomlott. A városban jelentős gázszivárgások vannak és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy óvodát is magába foglaló iskolaépület, egy gyár és egy szupermarket is van. Az iskola romjai számos gyermeket temethettek maguk alá.

  A helyi kormányzat szerint a fővárosban eddig 30 halottat találtak, de várhatóan tovább nő az áldozatok száma. A Mexikóvárostól délre eső Morelos szövetségi állam kormányzója 54 ember haláláról számolt be. A délkeletre eső Puebla államból, ahol a rengés epicentruma volt, eddig 13 halálos áldozatról adtak hírt, a fővárost körülvevő Mexikó államban pedig legalább 9 halottról tudnak. A CFE országos áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.

  Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás. A keddi természeti csapás epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso település közelében volt, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

  Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van. A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket. Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!