Luxushajó pusztított a világ legváltozatosabb korallzátonyán

  Luxushajó pusztított a világ legváltozatosabb korallzátonyán

  Több mint egymillió dollár környezeti kárt okozott egy luxushajó, amikor korallzátonynak ütközött Nyugat-Pápua közelében – írja a Mashable.

  Ez a hajó okozta a rombolást az indonéz szigetvilág körüli korallzátonybanFotó: Noble Caledonian / Noble Caledonian

  A brit üzemeltetésű Caledonian Sky apálykor próbált áthaladni a korallzátony felett az indonéz Raja Ampat szigetcsoport közelében, amikor nekiütközött. A segítségére érkező helyi hajóval, mely megpróbálta mélyebb vizek felé vontatni a luxushajót, összesen ezerhatszáz négyzetméternyi korallt pusztítottak el. A százkét utas és a hetvenkilenc fős személyzet nem szerzett maradandó sérüléseket az ütközéskor, és a mentést követően folytathatta útját.

  Az UNESCO a közelmúltban fontolgatta, hogy a világ legváltozatosabb korall-ökoszisztémájával rendelkező zátonyt felveszi világörökség-listájára. A korallok itt tízszer változatosabbak, mint például a Karib-tengeri zátonyokon. A helyszínre kiérkező indonéz kutatók úgy vélekedtek, hogy legalább tíz év szükséges ahhoz, hogy a zátony újjáépüljön ilyen mértékű rombolás után. A korallzátonyok rendkívül sérülékenyek, és a klímaváltozás miatt egyre nagyobb mértékű korallfehéredés is sújtja őket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!