Hawaii a korallzátonyokat védené a kémiai fényvédők betiltásával

Hawaii a korallzátonyokat védené a kémiai fényvédők betiltásával

Hawaii felismerte, hogy a fényvédők egy típusa nem barátja a korallzátonyoknak, és nem fél lépéseket tenni, hogy megóvja a tengeri kincseit – írja a Condé Nast Traveler.

Nagyszemű katonahalak úszkálnak a korallok között a hawaii Papahanaumokuakea tengeri nemzeti park területénFotó: Greg McFall/NOAA / Flickr.com

A szigetország kormánya előtt van az a javaslat, miszerint tilos lenne Hawaii-on kémiai fényvédőket használni. Ezek oxibenzont és oktinoxátot tartalmaznak, és összetevőik a bőrbe felszívódva fejtik ki hatásukat. A vízben nem oldódnak, és már számos kutatás bizonyítja, hogy az oxibenzon megzavarja a korallállatok lárváinak hormonháztartását és károsítja DNS-üket, ami azzal jár, hogy az állatok saját mészvázukba bezáródva elpusztulnak. A korallok pusztulását általában a korallfehéredés előzi meg, amikor is fizikai stressz, például a felmelegedő vízhőmérséklet hatására a korallok színüket vesztik.

A korallzátonyokban évente tizennégyezer tonna kémiai fényvédő szívódik fel. Kutatások azt is megállapították, hogy Hawaii vizeiben az oxibenzon koncentrációja akár harmincszorosa is lehet annak a mennyiségnek, ami még nem lenne veszélyes a korallokra nézve.

Ha Hawaii be is tiltja a kémiai fényvédők használatát, akkor sem kell senkinek ropogósra sülnie a tengerpartjain. A fényvédőknek ugyanis két típusa létezik. A fizikai fényvédők a fentiekkel szemben megtapadnak a bőrön, nem szívódnak be, és így verik vissza a káros napsugarakat, melyek el sem érik a bőrt. A bőrgyógyászok álláspontja szerint a fizikai fényvédők sokkal kíméletesebbek a bőrhöz, mint kémiai társaik. Ráadásul a korallzátonyokat sem pusztítják, úgyhogy végül mindenki jól járhat az új törvénnyel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek