Betiltották a tűzijátékokat Pekingben a szmog miatt

Betiltották a tűzijátékokat Pekingben a szmog miatt

 
A pekingi önkormányzat példamutatásra szólította fel az illetékeseket, betiltva mindenféle tűzijátékot, petárdát a kínai holdújév ünnepén, hogy elejét vegyék a szmog kialakulásának - írja az MTI.

Védőmaszkban a pekingi Tienanmen térenFotó: Roman Pilipej / MTI / EPA

A kínai holdújév kezdetét az ázsiai országban látványos tűzijátékokkal és petárdázással ünneplik, mondván az jó szerencsét hoz és elűzi a gonosz szellemeket. A tűzijátékok után órákon keresztül vastag füstfelhő terjeng mindenhol. Az elmúlt években a hatóságok már megpróbálták korlátozni a pirotechnikai eszközök használatát a légszennyezés miatt, amely január első felében soha nem tapasztalt mértéket öltött Pekingben. 

Csütörtök esti közleményében a pekingi önkormányzat felszólította az illetékeseket, hogy mutassanak példát, és ne rendezzenek tűzijátékokat. "Legyenek környezettudatosak és érezzék a felelősséget. Egyben ösztönözzék arra a családtagokat és barátokat, hogy ne rendezzenek tűzijátékot, vagy korlátozzák ezen eszközök használat" - írták. Pekingben már korábban korlátozták azok számát, akik tűzijátékokat árulhatnak, a tavaly 719 árussal szemben, csak 511-nek adtak engedélyt, és egyetlen egy sem árulhat semmit Peking belvárosában - írta a China Daily napilap.

Az ország többi részén is vezettek be hasonló korlátozásokat, Honan tartomány valamennyi városában betiltották a tűzijátékot, Hopej tartomány egyik városában őrizetbe vétel fenyegeti azokat a hétvégi négynapos ünnep alatt tűzijátékozik.

A tavaszünnepnek is nevezett kínai új év mozgóünnep, amely idén január 28-án köszönt be és a kínai holdnaptár szerint a kakas éve lesz. A pekingi Ditan parkot már napokkal ezelőtt ünnepi díszbe öltöztettékFotó: Roman Pilipej / MTI / EPA

Tudja mit ünnepelnek ilyenkor?

A távol-keleti holdújévet nem csak Kínában ünneplik, nem csak egy napig tart, és bizonyos kifejezéseket néhány napig nem is mondanak ki hangosan. Ekkor köszönt be a tetrafóbia, a közlekedési armageddon, és ekkor lehet férfiakat lízingelni - ha kíváncsi arra, hogy pontosan mit és hogyan ünnepelnek ilyenkor, kattintson erre az összeállításunkra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek