Mangrove-erdő fogságába esett 80 delfin pusztult el Florida partjainál

Mangrove-erdő fogságába esett 80 delfin pusztult el Florida partjainál

A kis kardszárnyú delfinek az után pusztultak el Florida partjainál, hogy a hét végén több tucat tengeri emlős megfeneklett az Everglades Nemzeti Park mangrove-erdőiben.

A park illetékesei Facebook-posztjukban arról írtak, hogy 95 megfeneklett kis kardszárnyú delfint figyeltek meg szombaton a nemzeti park távoli vidékein. Vasárnap siettek segítségükre a mentőegységek, és megpróbálták visszaterelni őket mélyebb vizekre, de az állatok mélyen beragadtak a mangrovék gyökereibe.

Sajnos 81 már biztosan elpusztult közülük - írták az illetékesek, hozzátéve, hogy egyes delfinek egyedül, mások csoportosan feneklettek meg a mangrove-erdőkben. A kis kardszárnyú delfineket gyakran hamis kardszárnyú delfineknek is nevezik. Egy felnőtt állat mérete elérheti a hat métert is, tömege a 2,2 tonnát. Főként a partoktól távoli mélyvizekben él kis csoportokban.

Mocsártúrák a mangrove erdőkben

A többségében egész évben víz alatt álló floridai nemzeti park sűrű mangrove-erdeibe vezető hajótúrák népszerűek a mocsári élővilágra kíváncsi turistákat körében. Az 1979 óta az UNESCO világörökségének részének számító hatalmas összefüggő mocsárvidéken aligátorokkal, kígyókkal, flamingókkal, íbiszekkel és az erdőkre jellemző mangrove kakukkal lehet találkozni, amelyeket nagyjából ötven dollárért cserében egy 45 perces csónaktúrákon szakvezető segítségével lehet lencsevégre kapni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek