Pokolgép robbant a gízai piramisokhoz vezető úton

  Hat rendőr életét oltotta ki egy pokolgépes támadás pénteken Kairóban, egy rendőrségi ellenőrzőpontnál - közölte az MTI biztonsági forrásokra hivatkozva. A robbantásban további három rendőr és négy civil megsebesült.

  A merénylet a városközpontot a gízai piramisokkal összekötő úton történt. A támadók egy rendőrségi ellenőrzőponthoz közeli kukában vagy mellette helyezték el a robbanószerkezetet. Feltehetően az ellenőrzőpont mellett parkoló két rendőrségi terepjárót vették célba. Az egyik gépkocsi teljesen megsemmisült a detonációban, a másikban pedig súlyos károk keletkeztek. A rendőrség lezárta a környéket. Egyelőre senki se jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

  Egyiptomban megszaporodtak a hasonló támadások a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfő megbuktatása, 2013 óta. Leggyakrabban a Sínai-félsziget északi részén történnek, de előfordulnak másutt, a fővárosban is. A pénteki volt a legsúlyosabb támadás május óta - akkor Kairó egyik peremvárosában tüzet nyitottak egy kisbuszban utazó civil ruhás rendőrökre, és nyolcan közülük megöltek. Akkor a támadás elkövetését Szíria és Irak nagy területeit megszálló Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

  FRISSEBB: A merénylet elkövetőjeként a Hazm Mozgalom nevű egyiptomi szélsőséges csoport jelentkezett. A csoport tevékenysége korábban csak az internetre korlátozódott. A szélsőségesek végül júliusban léptek a tettek mezejére, amikor is megölték el-Fajjúm tartomány Támíja körzet rendőrfőnökét. A Hazm Mozgalom azóta több támadás elkövetését vállalta magára, egyebek közt az egyiptomi főügyész helyettese elleni szeptemberi gyilkossági kísérletét Kairóban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!