Fokozott óvatosságra inti a külügy a külföldre utazókat

  Fokozott óvatosságra inti a külügy a külföldre utazókat

  Mindenkitől, aki az ünnepeket megelőzően, alatt és a jövő év elején külföldre utazik, fokozott óvatosságot kérünk - idézi az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavait a Dunakeszin tartott sajtótájékoztatójáról. A tárcavezető arra kért mindenkit, hogy regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján, és ne csak az országot, hanem a tartózkodási helyül kiválasztott várost is jelölje meg. Kiemelte: a minisztérium, valamint a külképviseletek, a nagykövetségek és a főkonzulátusok is 24 órás ügyeletet tartanak.

  Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma az esetleg terrorakciók miatt óvatosságra intette Európába látogató polgárait. Az Europol is figyelmeztetést adott ki, amely szerint nagy valószínűséggel újabb támadásokat tervez elkövetni Európában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. Hozzátette, hogy míg korábban ezek a támadások nagyobb mértékben irányultak, vagy irányultak volna rendfenntartó szervek vagy államok képviselői ellen, addig valószínűsíthetően az Iszlám Állam stratégiájában a civilek elleni támadások még inkább hangsúlyossá válnak. Emellett az Iszlám Állam elleni támadások Irak több területén, Moszulban és környékén bosszúra sarkallhatják a terroristákat - mutatott rá Szijjártó Péter.

  A magyarok körében leginkább népszerű országokkal kapcsolatban a miniszter arról tájékoztatott, hogy Ausztriában - a múlt évi párizsi merényletek óta - az osztrák hatóságok fokozott terrorveszéllyel számolnak, ezért a magyarok által is kedvelt bécsi rathausplatz-i adventi vásáron megerősítették a rendőri jelenlétet.

  Az Egyesült Királyságban 2014 óta eggyel a legmagasabb fokozat alatti a terrorkészültség, ugyanakkor a brit hadsereg ötezer - civilnek álcázott - katonája járőrözik London legforgalmasabb bevásárlónegyedeinek utcáin. Szlovákiában emelt szint van érvényben, Olaszországban pedig az Iszlám Államra Szíriában és Irakban mért csapások miatt szintén megnövekedett kockázatra számítanak. Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben - említett példákat Szijjártó Péter.

  "Fontos, hogy ne hagyjuk megfélemlíteni magunkat"

  "Szükségtelen az egyes desztinációkra felhívni a figyelmet, hiszen ennyi erővel Magyarországon vagy a hazai karácsonyi vásárokban sem vagyunk biztonságban, és a lakásból sem tehetnénk ki a lábunkat" - idézi a Turizmusonline egy utazási irodásokat tömörítő csoport véleményét a külügy óvatosságra intése kapcsán.

  Az amerikai utazásokra specializálódótt Morton's Travel utazási iroda szerint a külügyminisztérium által kiemelten veszélyes helyeket tanácsos elkerülni, a többi országba viszont igenis utazni kell, ráadásul a világ egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy minden ország biztonságos lehessen. Kiemelték: amennyire fejlődik a terrorizmus, pont úgy fejlődik párhuzamosan a védelem is, és az Amerikai Egyesült Államok még mindig a legbiztonságosabb helyek közé tartozik, így oda bátran utazhatunk. "Fontos, hogy ne hagyjuk megfélemlíteni magunkat, az ésszerűség határain belül mozogva éljük tovább az életünket és utazzunk!" - emelték ki.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!