Lezártak két indonéziai repülőteret a vulkánkitörések miatt

Két indonéziai repülőteret is le kellett zárni az elmúlt napokban a délkelet-ázsiai országban történt vulkánkitörések miatt. A Bali szigetre érkező turistajáratokat is törölni kellett.

A Ternate szigeten található Gamala vulkán szerda reggel tört ki egy helyi mérsékelt földmozgás következtében. Az égbe lövellt hamufelhő 600 méter magasságban is gondokat okozhat, emiatt csütörtök reggelig le kellett zárni a repülőteret a szigeten - írja az MTI a helyi katasztrófavédelem közleménye alapján.

"A lakosságot arra kérjük, hogy őrizze meg nyugalmát" - mondta Sutopo Purwo Nugroho szóvivő. A hatóságok nem rendeltek el evakuálást - tette hozzá. A déli Lombok szigeten található másik repülőteret hétfőről keddre virradó éjszaka zárták le a Rinjani vulkán kitörése után keletkezett hamufelhő miatt. Itt 29 nemzetközi és hazai járatot kellett törölni.

A szomszédos Bali szigetén elhelyezkedő légikikötő, amely minden évben külföldi turisták millióit vonzza, továbbra is fogad repülőgépeket. Több olyan járatot azonban törölni kényszerültek, amely Lombok és Bali között közlekedik.

Összesen 129 aktív vulkán működik az indonéziai szigetcsoporton, amely a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" helyezkedik el. A tűzgyűrű közkeletű neve annak a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régiónak, amely mentén különösen sok, működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el a tektonikus lemezek és a szeizmikus törések határain.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek