15 év kényszermunkára ítéltek egy amerikai turistát Észak-Koreában

Az amerikai diák ellen, aki január elején egy csoporttal turistaúton járt az országban, és ellopott egy plakátot, "államellenes" bűncselekmény a vád.

 

A 21 éves Otto Warmbier - nem sokkal azelőtt, hogy a turistacsoport elutazott Phenjanból - ellopott egy észak-koreai politikai propagandaplakátot szállodájának abból a részéből, amelyet kizárólag a személyzetnek tartottak fenn. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít, számolt be a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Fotó: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin


A diák a phenjani Yanggakdo International Hotelben szállt meg. Már a repülőtéren volt, hogy Kínába utazzon, ott vonták félre a biztonsági ellenőrzésnél. A turistacsoport várt volna rá, de felszólították a csoport többi tagját, hogy szálljon fel a repülőgépre. A gépen egy észak-koreai tisztségviselő azt mondta, hogy Warmbiert "kórházba szállították". Az utazási iroda később tudta meg, hogy a diákot őrizetbe vették.

Warmbier február végén megjelent a helyi sajtó előtt Phenjanban, beismerte "államellenes" bűnét, és bocsánatért esedezett.

Korábban is előfordult, hogy az Észak-Koreában őrizetbe vett külföldiek nyilvánosan beismerték azokat a bűnöket, amelyekkel a hatóságok vádolták, de vallomásukat később, szabadon engedésüket követően visszavonták.

Phenjan azt állítja, hogy Warmbier a washingtoni kormányzat "hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt" követte le a bűncselekményt.

Észak-Korea gyakorta tartóztat le turistaként az országba látogató nyugati állampolgárokat. Az Egyesült Államok és Kanada nem is ajánlja, hogy állampolgárai a kommunista országba utazzanak.

Észak-Koreában raboskodik egy kanadai lelkész is, akit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek felforgatás vádjával. A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház torontói lelkésze, tavaly december közepén ítélték el, szintén államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly januárban utazott Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Korábban már több mint százszor járt az országban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek