Elöntötte a víz a balatoni strandokat

A magas vízállás miatt a múlt hétvégére a szél Zamárdinál is kifújta a Balaton vizét a medréből, ezért ki kellett nyitni a siófoki zsilipet.

Az egyelőre még nem hivatalos új felső szabályozási maximumot, a 120 centimétert péntekre három centivel meghaladta a Balaton vízállása, így a vízügy elrendelte a vízeresztést, kinyitották a siófoki zsilipet pénteken - írja a Sonline.hu.

Az élénk szél miatt a déli parton több helyen is áztak a strandok és a partközeli területek. A magas vízállás miatt a szél Zamárdinál is kifújta a Balaton vizét a medréből. Bár vészhelyzet semmilyen mélyen fekvő területen nincsen, mivel a vízelvezetők is megteltek vízzel, a szivattyúk már készenlétben állnak a déli part több településén is. Az MTI szerint a Balaton vízszintje hétfőn 124-125 centiméter volt. Az eddigi hivatalos vízszabályozási maximum 110 centiméter, az elmúlt évek gyakorlata szerint azonban 120 centiméterig engedik le a tó vízét, számolva a szárazabb nyári hónapokkal.

A Sonline.hu úgy tudja, mivel a zsilipnyitással lehetővé vált a hajóközlekedés is a Sión, ezen a héten már leúszhat a barcsi önkormányzat által a Balatoni Hajózási Zrt.-től vásárolt Akali vízibusz is, amely a tervek szerint a drávai turizmus szolgálatába áll majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek