Tokaj is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre

Ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város és a térség vezetői sajtótájékoztatón jelentették be pénteken a Tisza-parti településen.

 

Posta György, a 4300 lakosú település polgármestere elmondta, az elmúlt tíz évben több mint hárommilliárd forintot fordítottak a településen a kulturális infrastruktúra fejlesztésére. Megépült a kulturális és konferencia központ, mellette zöldmezős beruházásként a Paulay Ede Színház, elkészült a bormúzeum és a 2500 ember befogadására képes szabadtéri Tokaji Fesztiválkatlan.

A Tokaji Írótábor gyűjti össze évről évre Magyarország íróit és irodalmárjait, a város jelentős helyszíne a Zempléni Fesztiválnak és a Tokaji Borfesztiválnak, valamint harmadik éve rendezik itt meg a rangos komolyzenei mesterkurzust, a Crescendo Nyári Akadémiát is - sorolta a jelentősebb helyi programokat városvezető. Posta György elmondta, a pályázat elnyerése esetén több beruházás indulna el: "láthatóvá tennék" a tokaji várat, mellette kultúrparkot alakítanának ki, a Hegyalja legrégebbi borospincéjét, a Rákóczi-pincét kulturális központtá fejlesztenék, valamint hasznosítanák az 1400-as években épített, a város szívében található pálos kolostort is.

Őszi tokaji galériánkért kattintson a fotóra! Galéria: Tokaj ősszelFotó: Vincze Barbara / Travelo

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két országnak és városnak ítélik oda. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a lengyelországi Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli a címet. Magyarország eddig egyszer nyert: Pécs 2010-ben kapta meg a rangos kulturális elismerést. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát.

Ha arra is kíváncsi, hogy mit adhat nekünk Tokaj, ha épp nem borozni készülünk oda, akkor kattintson ide néhány tokaji úti tippért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek