Pusztulnak a halak a riói olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén

Tömeges halpusztulást észleltek a hatóságok a riói olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén. A Guanabara-öbölben a napokban csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, ez az első jelentések szerint a magas szennyezettségnek tudható be.

A Texas Egyetem kutatóinak decemberi mérései szerint a víruskoncentráció a vízben még egy kilométerre a parttól is annyira magas, hogy hasonló esetben az Egyesült Államokban vagy Európában bezárnák a strandokat. Ha a vitorlázók három teáskanálnyi vizet lenyelnének, 99 százalék lenne az esély a megbetegedésükre, írja az MTI. 

Fotó: Mario Tama - Getty Images

A víz minőségével kapcsolatban tavaly július végén kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét.

Az olimpiai tesztversenyek során a résztvevők közül sokan panaszkodtak a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni.

A szervezőbizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy rendben lesz a víz minősége a Guanabara-öbölben az ötkarikás vitorlásversenyek idejére. Eduardo Paes polgármester egyszersmind visszautasította azt a javaslatot, hogy az olimpiai regattákat helyezzék át a Riótól 190 kilométerre található - és tisztább vizű - Buziosba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek