Mexikó egy utazási irodát okol a tévedésből megölt turistái miatt

Mexikó szerint egy egyiptomi utazási iroda a felelős azért a tragédiáért, amely szeptemberben történt, amikor az egyiptomi biztonsági erők terroristának néztek és megöltek nyolc mexikói turistát - adta hírül honlapján csütörtökön az al-Maszri al-Jóm című független egyiptomi újság.

Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy minderről a vizsgálat végén járó egyiptomi kormány értesítette őt. A szóban forgó baleset el-Vahát régióban, Kairótól 250 kilométerre délnyugatra történt. A sivatagi szafarin résztvevő turisták és kísérőik a főútról letérve éppen ebédszünetet tartottak, amikor egy katonai repülőgép és több harci helikopter tűz alá vette őket. Szemtanúk beszámolói szerint a helyszínre érkező katonák és rendőrök is bekapcsolódtak a támadásba. A nyolc mexikói turistán kívül négy egyiptomi is életét vesztette.

Az egyiptomi idegenforgalmi tárca szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a járművek tiltott területen haladtak át, és nem rendelkeztek a sivatagi szafarikhoz szükséges engedélyekkel, továbbá nem egyeztettek a helyi hatóságokkal. Ugyanakkor ennek ellentmondó, a túlélőkre hivatkozó értesülések is nyilvánosságra kerültek, amelyek szerint a túravezetők előzetesen egyeztettek a helyi hatóságokkal.

A mexikói külügyminiszter mostani bejelentése szerint az egyiptomi "idegenforgalmi minisztérium megállapította, hogy a közigazgatási hatóságoknak és az utazási irodának pontosabb ismeretekkel kellett volna rendelkezniük az engedélyről, s így a végső felelősség őket terheli" - írja az MTI.

Egyiptomban sajtótilalmat rendeltek el mind a történtekkel, mind az ügy vizsgálatával kapcsolatban. Kairó akkor mindössze annyit jelentett be, hogy tévedésből végeztek a turistákkal, akik egy olyan tiltott területen tartózkodtak, ahol a biztonsági erők éppen terrorellenes hadműveleteket folytattak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek