Megérkezett Szentpétervárra az egyiptomi légikatasztrófa áldozatainak maradványait szállító gép

  Megérkezett Szentpétervárra hétfő reggel az az orosz repülőgép, amely az Egyiptomban történt légi katasztrófa halálos áldozatainak földi maradványait szállította.

  Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint 144 áldozat maradványait szállították Szentpétervárra. A holttesteket a repülőtérről egy szentpétervári halottasházba vitték, ahol a nap folyamán azonosítják őket. Az áldozatok rokonai DNS-mintákat adtak a szentpétervári repülőtéren kialakított válságközpontban.

  Hétfő este egy újabb orosz repülőgép indul Kairóból Szentpétervárra a többi halálos áldozat maradványaival - közölte Vlagyimir Szveteljszkij, az orosz katasztrófavédelem képviselője az egyiptomi fővárosban.

  Vasárnap késő este még sem az egyiptomi, sem az orosz hatóságok nem tudták megállapítani a gép lezuhanásának az okát. Egyetlen tény ismert, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Ugyancsak vasárnap közölte a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője, hogy a repülő már földet érés előtt darabjaira hullott, azok húsz négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak.

  Az AFP tudósítása szerint orosz és egyiptomi szekértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol megtalálták a két fekete dobozt. Mind Egyiptomban, mind Oroszországban megkezdték a vizsgálatot, miközben Franciaországból és Németországból várnak további szakértőket Egyiptomba annak a megszokott procedúrának a keretében, amelyet az Airbusokkal kapcsolatos szerencsétlenségek esetében végeznek.

  Szokolov egyébként korábban nem tartotta hitelesnek a merénylettel kapcsolatos változatot. "Megjelentek különféle információk arról, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek."

  Az AFP által megkérdezett szakértők mindenesetre hangsúlyozták: mindaddig, amíg a fekete dobozokat nem sikerül "szóra bírni", sem az nem zárható ki, hogy a gép fedélzetén bomba robbant volna, sem az, hogy esetleg - amikor a gép technikai okokból alacsonyabbra ereszkedett - földről kilőtt rakéta találta el.

  A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és hét főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

   

  Felfüggesztették a légitársaság működését

   

  Vasárnap az orosz légügyi hatóság, a Rosztransznadzor elrendelte a Kogalymavia működésének ideiglenes felfüggesztését. A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság után vasárnap a dubaji székhelyű Emirates is bejelentette, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölötti légi folyosót, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. Ugyancsak módosította a Sarm-es-Sejkből Moszkvába tartó járatainak útvonalát az eddig e légi folyosót használó Uralszkije Avialinii és a Nordvind orosz légitársaság.

  Szentpétervár repülőterén eközben emberek százai emlékeztek meg az áldozatokról. Sokan virágot, mások papírrepülőket, játékokat és fényképeket vittek a helyszínre.

  A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság után vasárnap a dubaji székhelyű Emirates is bejelentette, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölötti légi folyosót, amíg ki nem derül a katasztrófa oka.

  A szombati katasztrófa helyszínét felkereste Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter és Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere is. A helyszínen több mint száz orosz szakértő segít az áldozatok utáni kutatásban és a roncsok átvizsgálásában.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!