Leálltak a szupervonatok és 200 légi járatot töröltek Japánban a tájfun miatt

Özönvízszerű esőzéssel és óránként több mint 180 kilométeres sebességű széllökésekkel csapott le kedden a Goni tájfun Japánra. Az ítéletidő miatt több mint húszan megsérültek, és a hatóságok közel 280 ezer embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát, és vonuljon átmenetileg biztonságosabb helyre.

A tájfun, amely múlt hét végén a Fülöp-szigeteken legkevesebb 26 halálos áldozatot szedett, Japán nyugati részét és a déli Kjúsú szigetét sújtja. Az NHK japán televízió arról számolt be, hogy a nyugat-japáni Jamagucsi prefektúra hatóságai a földcsuszamlások és az áradások veszélye miatt javasolták a lakosságnak otthonaik ideiglenes elhagyását. Helyi médiaértesülések szerint a kelet-ázsiai országban több mint 470 ezer háztartás maradt áram nélkül - írja az MTI.

Utasok várakoznak a Japán délnyugati részén fekvő Fukuoka város egyik lezárt vasútállomásánFotó: MTI/MTVA

A tájfun miatt helyenként leállították a sinkanzenek, a nagysebességű vonatok közlekedését. Mintegy kétszáz helyi légi járatot kellett törölni, a nemzetközi forgalmat azonban a légitársaságok szerint nem akadályozza az ítéletidő. A japán meteorológiai szolgálat közölte, hogy a Goni tájfun észak felé tart, és valamelyest csillapodott, azonban továbbra is óránként akár 200 milliméternyi csapadékot okozhat. Ázsiát évente 20-30 tájfun sújtja, s ezek többsége Japánt is érinti. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek