A legsötétebb londoni bűnügyek bizonyítékaiból nyílik kiállítás

A legsötétebb londoni bűnügyek bizonyítékaiból nyílik kiállítás

Először tárják a nagyközönség elé a brit főváros néhány legsötétebb bűnügyének bizonyítékait: az októberben nyíló tárlaton egyebek közt Hasfelmetsző Jackhez, a savfürdős gyilkoshoz és az 1963-as nagy vonatrabláshoz kapcsolódó tárgyakat vehetnek szemügyre az érdeklődők a Museum of London-ban - írja az MTI.

A tárlaton szereplő mintegy hatszáz tétel egytől-egyig a Scotland Yard Bűnügyi Múzeumából (Crime Museum) származik. Az intézményt 1875-ben hozták létre, oktatási céllal, azóta mindössze a rendőrség munkatársai, valamint különleges vendégek, úgy mint V. György brit király, Harry Houdini illuzionista és a Sherlock Holmes figuráját megalkotó Arthur Conan Doyle nyerhettek bepillantást a gyűjteménybe.

Martin Hewitt, a rendőrség munkatársa szerint semmiképpen sem szeretnének olyasmit, mint a London Dungeon - a város élethűen rekonstruált középkori börtöne - hatósági változata. Mint fogalmazott: "ezekben az ügyekben hús-vér-emberek voltak érintettek". A kiállításon a kivégzett foglyok halotti maszkjai, egy befulladt bomba, amelyet ír nacionalisták helyeztek el a Paddington vasútállomáson 1884-ben, és az 1963-as nagy angliai vonatrablás elkövetőinek búvóhelyéről származó pezsgős- és borosüvegek sorakoznak.

A tárlaton szereplő tételek közt található továbbá egy pisztoly, amellyel Viktória brit királynőt próbálták megölni 1840-ben, valamint egy kiégett laptop, amely a glasgow-i repülőtér elleni 2007-es merénylet - robbanószerrel megrakott dzsip hajtott a repülőtér főbejáratába - bizonyítékai közé tartozik.

A látogatók szemügyre vehetik a savfürdős gyilkosként elhíresült John Haigh bőrkesztyűit és kötényét. Ő az 1940-es években egy kádnyi kénsavban tüntette el áldozatait - egyikükből mindössze epekövei maradtak meg - és a Hawley Crippen doktor nevéhez fűződő tárgyakat, akit felesége meggyilkolásáért akasztottak fel. Julia Hoffbrand kurátor szerint egyetlen, a legszörnyűbb londoni bűnügyekről szóló tárlat sem lenne teljes Hasfelmetsző Jack nélkül. A Museum of London kiállítása olyan jegyzeteket vonultat fel, amelyeket a 19. századi sorozatgyilkos elleni hajtóvadászatot vezető nyomozó vetett papírra és amelyekben Aaron Kosminski 23 éves lengyelországi bevándorlót nevezte meg fő gyanúsítottként. Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után, 2014-ben derítette ki egy amatőr nyomozó, Russel Edwards, az egyik helyszínen talált vállkendőn megőrződött DNS-maradványok alapján.

A Bűnügyi Múzeumnak ugyanakkor nem minden darabja kerülhet a nagyközönség elé. Az a halálos mérget - ricint - tartalmazó apró kapszula például, amelyet 1978-ban esernyőhegyre erősítettek, hogy megöljék vele Georgi Markov bolgár ellenzéki írót a londoni Waterloo-hídon, nem szerepel a tárlaton, mert a rendőrségi nyomozás még mindig nem zárult le.

A londoni rendőrség és a városi tanács illetékesei szerint az október 9-től hat hónapon át látogatható tárlat az előfutára lesz a Scotland Yard állandó, nyilvános múzeumának.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek