Hozzánk is közelít a cseh hókáosz?

Hozzánk is közelít a cseh hókáosz?

Visszatért a tél Csehországba: a cseh-német határvidéken sűrűn havazik és a helyenként óránkénti több mint 100 kilométer per órás szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, komoly fennakadásokat okozva a közúti és a vasúti forgalomban - adta hírül az MTI.

A Prágát Drezdával összekötő csehországi autópályát (D8) Ústí nad Labem és a cseh-német határ között a sűrű havazás, a jeges helyek és a kisebb-nagyobb balesetek nagy száma miatt kora délelőtt lezárták. A cseh-lengyel határon az Óriáshegységben (Krkonose) szintén a rossz útviszonyok miatt zárva van a Harrachovban és a Náchodban lévő közúti átkelő. Az átkelők előtt hosszú kamionsorok is akadályozzák a forgalmat. Az Óriáshegységben kedd reggelig 5-10 centiméter hó hullott. A legkomolyabb közlekedési problémák a nyugat-, illetve az észak- és dél-csehországi régiókban vannak. Egy kedd délelőtti rendőrségi közlés szerint a cseh országutakon számos balesett történt, de egyik sem súlyos. Az utak szinte mindenütt síkosak, ezért a rendőrség fokozott óvatosságra intette a gépkocsivezetőket. Dél-Csehországból például több mint hatvan balesetet jelentettek, és legalább egy tucat út járhatatlan, mert az utakra dőlt fák akadályozzák a forgalmat. Strakonicében a kidőlt fák négy személygépkocsiban okoztak károkat. Hasonló gondok vannak Ceské Budejovicében is.

A hőmérséklet a hegyvidékeket eltekintve ugyan nem csökkent fagypont alá, de a lehűlés mindenütt nagymértékű, az előző napokhoz képest több mint tízfokos. A meteorológusok szerint a mostani havazás fokozatosan esőbe megy majd át, a hűvös és viharos szél – amely a hegyvidékeken akár 125 kilométer per órás szél is lehet –, és a téli időjárás azonban legalább szerda estig eltart. A hét második felében állítólag kissé javul az idő, de a cseheknek így is hideg és esős húsvétra kell számítaniuk.

Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden és szerdán Magyarországon is előfordulhat hózápor és havazás az Északi-középhegység és a Bakony magasabb részein, de az alacsonyabban fekvő területeken egyelőr úgy tűnik, nem lesz megmaradó hó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek