Vulkánkitörés miatt áll a légiforgalom Costa Ricán

  Vulkánkitörés miatt áll a légiforgalom Costa Ricán

  Vulkánkitörés miatt le kellett zárni Costa Rica fővárosának a nemzetközi repülőterét, a hatóságok helyi idő szerint csütörtökön jelentették be az intézkedés szükségességét - írja az MTI.

  A vulkánokkal övezett ország tűzhányója legutóbb 1996-ban produkált hamuesőtFotó: Luis Diego Garcia / flickr

  San José légikikötője 80 kilométerre van a Turrialba tűzhányótól, de a vulkáni hamu ott is erősen lecsökkentette a látótávolságot, ezért törölték a járatokat - magyarázta a repülőtéri hatóság.

  A vulkán körül két kilométer sugarú körben több falut kiürítettek a hamueső miatt. San Joséban számos iskolából hazaküldték a tanulókat, a járókelőknek pedig azt ajánlják, hogy védjék a szemüket az utcákon.

  Az állami egyetem vulkanológiai és szeizmológiai megfigyelő szolgálata szerint a nap folyamán egy újabb kitörésből több mint egy kilométer magas füstfelhő került a levegőbe a 3340 méter magas hegy csúcsából.

  A Turrialba vasárnap két kisebb kitöréssel jelezte aktivitásának fokozódását. Ennek első jelei tavaly októberben láva és hamukitörések voltak. Korábban, a 90-es évekig 130 éven át nyugalomban volt.

  A costa rica-i Vulkanológiai és Szeizmológiai Megfigyelőközpont (Obsivori) szóvivője a Reutersnek elmondta, már javaslatot tettek a lakosok és a kisállatok óvintézkedésképpeni evakuálására a körzetből.

  A helyi Tico Times angol nyelvű híroldal, amelyen folyamatosan frissülő képek és tweetek is láthatók a hamuesőről, a fővárosi reptér lezárásának péntek estig tartó meghosszabbításáról tájékoztat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!