Lecsukhatják, ha a Colosseumba vési a nevét!

Lecsukhatják, ha a Colosseumba vési a nevét!

Feljelentettek két amerikai turistát, aki belevéste a nevét a római Colosseum falába. A két fiatal kaliforniai lány szabadságvesztést és tetemes bírságot kockáztat az ókori műemlék megrongálása miatt - adta hírül az MTI.

A római ColosseumFotó: Moyan Brenn / flickr

A Colosseum látogatói értesítették az őröket, hogy két fiatal lány fémpénzzel betűket vés az ókori amfiteátrum falába. A Colosseum első emeletének egyik belső falán hagyták ott nyolc centiméteres monogramjukat, ami előtt le is fényképezkedtek. A rendőrök a 21 és 25 éves lányokat a legközelebbi rendőrőrsre kísérték. "Megbántuk, amit tettünk, nem gondoltuk, hogy ennyire súlyos kárt okozunk. Egész életünkben emlékezni fogunk rá" - nyilatkozták a lányok az olasz sajtónak, akiknek olasz bíróság előtt kell felelniük a világörökségi műemlék megrongálásáért. A Titus császár által 80-ban felavatott Colosseum 1980 óta az UNESCO által védett műemlékek egyike.

Nem ez az első alkalom, hogy a Colosseumba látogató turisták emléket hagynak maguk után. Tavaly novemberben egy 42 éves orosz turista véste fel neve kezdőbetűjét a Colosseum egyik falára, a 25 centiméter magas K betűért pedig négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 20 ezer eurós (több mint 6 millió forint) bírság kifizetésére ítélték.

Szintén tavaly egy 15 éves kanadai fiú letört egy darabot a Colosseum egyik falából, és a követ hátizsákjában rejtette el. A leghíresebb eset azonban azé a két - a mai napig ismeretlen - amerikai turistáé, akik 1974-ben törtek le egy darabot a Colosseumból, majd huszonöt év elteltével, 2009-ben postán visszaküldték a követ Észak-Karolinából a római városházára. A mellékelt levélben azt írták, hogy lelkiismeret-furdalásuk volt az amfiteátrum megrongálása miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek