Különdíjat nyertünk Lyonban!

Különdíjat nyertünk Lyonban!

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat - adta hírül az MTI.

Molnár Gábor díjnyertes posztereFotó: © Hamu és Gyémánt

A norvég nyertes, a 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját. Az idei volt a negyedik alkalom, amikor norvég versenyző vehette át a legjobbnak járó húszezer eurós pénzjutalmat. Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzérmet pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el.

A legjobb húsfogást a finnek készítették, és nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak. A közönség internetes szavazatai alapján pedig Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat: akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette. A legjobb promóciónak járó különdíjat idén az argentin csapat vihette haza. A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje. Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg.

A magyar csapat a díjátadónFotó: Bocuse d'Or Akadémia

A 24 induló nemzet képviselőiből - köztük a magyar Hamvas Zoltánból- álló zsűri tiszteletbeli elnöke Grant Achatz, a híres amerikai séf volt, a zsűri elnökeként pedig Thibaut Ruggeri, a 2013-as döntő győztese pontozott. A zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét fia vette át.

"A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére. Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt" - köszönte meg a támogatást Hamvas Zoltán. A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást.

Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség julienne-el és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el, mellé pedig a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából és édesköményből rögtönzött köretet. A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe.

Dísztál a GömböccelFotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A séf a húsból Gömböcöt formázott és egy látványos fészekre helyezte. Gyöngytyúkmell ívek, paprikás gyöngytyúkmell csíkok, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletek, panko-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel, szférikus tejfölgolyóval, fűszersalátával és gulyás jus-vel. A séf készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát is póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel töltve, hozzá szószként zöld sabayont és gyöngytyúk jus-t. A magyar csapat még egy hattyút is formázott gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

A Bocuse d'Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek