Megtalálták az eltűnt AirAsia gép roncsait

  Megtalálták az eltűnt AirAsia gép roncsait

  Indonéz illetékesek keddi közlése szerint szinte biztosra vehető, hogy megtalálták a Jáva-tengeren a vasárnap eltűnt AirAsia utasszállító repülőgépének roncsait - írja az MTI. Helikopteres kutatók eddig hat holttestet találtak a víz felszínén, a tetemeket már egy indonéz hadihajóra szállították. A hírek szerint a holttestek mellett a repülőgép ajtaját és a vészhelyzet esetén használatos gumicsúszdát, valamint bőröndöket is találtak. Azon a tengerrészen fedezték fel a baleset nyomait, amely felett a repülőt utoljára látták.

  Az AirAsia gépe vasárnap Surabayából Szingapúrba tartott. A jakartai légi irányítás radarképernyőiről helyi idő szerint reggel 6 óra 17 perckor tűnt el. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor a repülőgép a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között repült. A malajziai székhelyű fapados társaság gépének fedélzetén 162-en tartózkodtak, javarészt indonéz állampolgárok. A gép pilótája indonéz, másodpilótája pedig francia volt.

  A pilóta nem adott le vészjelzéseket, de közvetlenül az eltűnés előtt engedélyt kért a repülésirányítóktól arra, hogy nagyobb magasságba emelje a gépet. Az engedély megadása váratott magára, mert hét másik gép tartózkodott a közelben, időközben pedig a gépnek nyoma veszett. Repülési szakértők szerint nem ritka, hogy ebben térségben repülő gépek hasonló kéréssel fordulnak a repülésirányítókhoz, elkerülendő a gyakori viharokat.

  Ezzel a balesettel háromra emelkedett a malajziai légiközlekedés idei tragédiáinak száma. A Malaysia Airlines állami légitársaság egyik utasszállítója márciusban tűnt el az Indiai-óceán felett 239 emberrel a fedélzetén. Máig nem tudni, hogy mi történt vele, azóta is keresik. Négy hónapra rá, júliusban ugyanennek a légitársaságnak az utasszállítója zuhant le a háború sújtotta Kelet-Ukrajnában. A katasztrófában 298-an vesztették életüket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!