Kész a világ leghosszabb vasútvonala

  Kész a világ leghosszabb vasútvonala

  A Jihszinou névre keresztelt tehervonat Kínából érkezett kedden Spanyolországba, felavatva ezzel a világ leghosszabb, több, mint 13 ezer kilométeres vasútvonalát - adta hírül az MTI.

  A vonat világrekorder távolságot tett meg 21 nap alatt. A kínai Jivu városból indulva Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon, Németországon, Franciaországon és Spanyolországon haladt át, kilométereinek száma meghaladta a transzszibériai vonalét és az Orient Expresszét is, és nagyobb még az Északi- és Déli-sark közötti távolságnál is.

  A szerelvény mintegy 800 kilométerenként mozdonyt cserélt és országonként személyzetet váltott. A nyomtávok eltérése miatt pedig a kazahsztáni, a fehérorosz és a spanyol határon is át kellett pakolni a konténereit.

  A vonat összesen 1400 tonna árut szállított Madridba, többek között papírt és karácsonyi vásárokra szánt termékeket, a visszaútján pedig luxusárut, füstölt sonkát, olívaolajat és bort szállít majd Kínába.

  A járatot 2015 elejétől rendszeresítik a két ország között. Az új vasútvonal nagy előnye, hogy az áru mostantól feleannyi idő alatt ér el Kínából Spanyolországba, mint teherhajón, és környezetbarátabb, mint a kamionos szállítmányozás, mert a vonat 62 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!