Huszonnyolc helyszínnel bővült a világ legkreatívabb városainak listája

  Huszonnyolc helyszínnel bővült a világ legkreatívabb városainak listája

  Tizenkilenc ország összesen 28 városát vette fel az UNESCO a kreatív városok listájára a szervezet hétfői párizsi bejelentése szerint.

  Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete azokat a városokat ismeri el a címmel, amelyek kreatív módszerekkel gazdagítják kultúrájukat. A városok hét kategóriában - film, zene, dizájn, gasztronómia, média, kézműipar és irodalom - kerülhetnek fel a listára. Dizájn kategóriában vették fel a listára például Bilbaót és Helsinkit, film kategóriában Szófiát, az írországi Galwayt, irodalom kategóriában Prágát, Granadát, zene kategóriában Mannheimet és a japán Hamamatsút.

  Guggenheim Múzeum, BilbaoTim Graham / Europress / Getty

   A szervezet szerint a városok a kreativitás révén nem pusztán a kulturális életet, hanem az ott élők mindennapjait teszik színesebbé. A listára kerülés arra kötelezi őket, hogy fejlesszék a kulturális szolgáltatásokat és a helyi fejlesztési tervek részévé tegyék azokat.

  Az UNESCO 2004-ben hozta létre a címet azzal a céllal, hogy fokozza a települések közötti együttműködést, ezáltal pedig a kreativitást, amelyet stratégiai jelentőségűnek ítél a fenntartható fejlődésben. Azóta a világ 69 városa nyerte el a címet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!