Budapest élhetőbb, mint London

  A magyar főváros Londont és New Yorkot is lekörözte az Economist Intelligence Unit élhetőségi listáján. Budapest az ötvenedik lett a listán, melyen az első Melbourne, a második Bécs, a harmadik pedig Vancouver.

  A toplistát negyedik éve vezeti Melbourne, de három másik ausztrál nagyváros - Perth, Adelaide és Sydney - is bekerült a legjobb tízbe, melyben a kanadai Calgary és Toronto, valamint az új-zélandi Auckland is szerepel. Mindössze két európai város, a második helyet elnyerő Bécs és a nyolcadik helyen álló Helsinki került be közéjük.

  A listát külföldön élő és dolgozó üzletemberek számára állították össze, nekünk úgy tűnik, hogy viszonylag unalmas, családbarát városok dominálnak a top 10-ben. Az 51. helyen álló London és az 56. New York meglepően rossz helyezését az magyarázza, hogy ezekben a nagyvárosokban a zsúfoltság, a bűnözés és a forgalmi dugók is lehúzzák az összevont pontszámot, melyet amúgy a kultúra, az oktatás és az egészségügyi ellátás állapota feljebb helyezne a listában.

  A toplista nullától százig terjedő skálán helyezte el a résztvevő 140 nagyvárost a szerint, hogy milyen biztonsági helyzetük, az ott elérhető egészségügyi ellátás, a kultúra és a környezet, az oktatás és az infrastruktúra.

  A legjobb tíz város mind 95 és 98 közti pontszámokat kapott, a legrosszabbak pedig 46 pont alatt teljesítettek. A legrosszabbra a szíriai Damaszkuszt és a bangladesi Dakkát értékelte az Economist.

  A magyar fővárost nemrég a Condé Nast Traveller utazói a világ legjobb városai közé szavazták be, a Mercer tanácsadó cég felmérése szerint pedig Bécs a világ legélhetőbb nagyvárosa.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!