Lótusz Napok a szegedi Füvészkertben

Hetedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Füvészkertben a Lótusznapokat a hétvégén. A program során a látogatók mindent megtudhatnak a különleges indiai növényről.

A korábbi évekhez hasonlóan a kétnapos távol-keleti fesztivál ihletője, a botanikus kert egyik ritka ékessége, az Ázsia mérsékelt égövi területéről származó indiai lótusz virágba borulása - mondta el az MTI-nek a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója, Németh Anikó.

 

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A színpadon harcművészeti előadások, klasszikus indiai táncok egzotikuma és különböző jógaműfajok töltik be a zöld környezetet. Az előző évekhez képest még több érdekességgel készülnek, szombat délután lesz például a hagyományos kínai Oroszlántánc bemutató, vasárnap pedig a Taiko Hungary Dobcsoport tradicionális japán dobkoncertje.

Megismerhető az idén átadott japánkert is, amely az ázsiai növényvilágot mutatja be a lótusztúra végállomásaként. Az előadások a szabadtéri színpadon és a főbejáratnál lévő pénztár épületében zajlanak, ez utóbbiban egy bonsai-kiállítás is várja a látogatókat. Mindkét napon számtalan lehetőséget kínálnak a családi kézműveskedésre, a jógagyakorlatok kipróbálására, finom fűszeres, keleti ízek kóstolójára. A buddhisták szent növénye a hónap elején kezdett virágozni a dél-alföldi parkban. A Délkelet-Ázsiában őshonos indiai lótusz (Nelumbo nucifera) - az időjárástól függően - augusztus közepéig, szeptember elejéig látható a Szegedi Egyetemi Füvészkertben.

Az indiai lótusz a létesítmény egyik büszkesége, a virágból a legnagyobb közép-európai szabadföldi állomány itt található. A Szegedi Füvészkertbe az első növények még 1932-ben kerültek. Győrffy István igazgató akkor egy növénygyűjtő úton, Óföldeákon talált rá a lótuszra a Návay-kastély parkjának egyik tavában. A család tagjai közt ugyanis volt olyan növénygyűjtő, aki több különlegességet is nevelt otthon. Ebből a gyűjteményből kapott a füvészkert néhány tövet. A növények néhány év alatt benőtték az egész tavat, a nyolcvanas évekre azonban, nem tudni miért, kipusztult az állomány. 1982-ben egy alapos tótisztítás után, saját magról újra telepítették a virágot, ami mostanra minden nyáron virágtengerré változtatja a kis tavat.

A belépők 1600 illetve diákoknak 1000 forintba kerülnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek