Invázióveszélyre figyelmeztet a Magyar Kullancsszövetség

  A napokban sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség közhasznú egyesület, hogy idén minden korábbinál nagyobb kullancsinvázió várható az enyhe tél miatt, írja a Turizmus.com.

  Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője kiemelte, hogy európai viszonylatban a kullancsencephalitis elleni védőoltás Magyarországon a veszélyeztetettek még a 30%-os átoltottságot sem éri el. Felhívta a figyelmet a Lyme-kór veszélyeire is, mivel a Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Részletezte a Lyme-kór tüneteinek sokszínűségét, mely a diagnosztikát nehezíti, és beszélt a szúnyogok jelentette veszélyről is, többek között, hogy a kontinensünkön megjelent malária felbukkanhat hazánkban is. Kiemelte a megelőzés, a védekezés fontosságát.

  Dr. Varga Károly gyermekorvos a kullancsok okozta fertőző betegségekről és prevenciós lehetőségeiről tájékoztatta a sajtó munkatársait. Javaslata és tapasztalata szerint a Picaridin tartalmú készítmények nyújtanak hatásos védelmet a szúnyogok –és a kullancsok ellen.

  Az egyesület elnöke, Dr. Kapiller Zoltán előadásából kiderült: a közelmúltban állatorvosokból álló munkacsoport feltérképezte az országot, és egyes területeken 50%-ban fertőzött kullancsokat talált, melyek közül 95%-ban Lyme-kór fertőzöttséget mutattak ki.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!