A Krím-félszigetről eltűntek az ukrán turisták

  Az ukrán turisták elkerülik a Krím félszigetet, ahová korábban tömegesen jártak nyaralni, az orosz turistákat viszont kedvezményekkel csalogatják a félsziget szállodáiba.

  Jevpatorija látképe a tenger felőlFotó: Wikimedia Commons

  A Krím félsziget nyugati részén fekvő Jevpatorijából eltűntek az ukrajnai turisták, csak orosz vendégek vannak. Az üdülőhely egyik szállodájában, az Ukrajina Palaszban elmondták, hogy az ukrán vendégek a félszigeten levő politikai helyzet miatt lemondták korábbi foglalásaikat – írja az MTI a helyi Krím24 hírtelevízió csütörtök esti műsora alapján.

  "Nemcsak hogy csökkent az Ukrajnából érkező turisták száma, hanem teljesen eltűntek, a foglalásokat visszamondták" - tájékoztatott a szálloda képviselője. Azt is elmondta, hogy elsősorban oroszországi vendégeik vannak, és a nyári szezonra még nincsenek előzetes foglalások. Ennek szerinte valószínűleg a jogi és pénzügyi környezet átalakulása az oka.

  Az addig Ukrajnához tartozó Krímet a múlt héten csatolta magához Oroszország a félszigeten március 16-án tartott függetlenségi népszavazás eredménye alapján, miszerint a szavazók 97 százaléka a terület Oroszországba olvadására voksolt.

  A Krím24 csatorna híradásában az is elhangzott, hogy a félsziget hoteljei az idén 10-25 százalékos engedménnyel csalogatják az üdülni vágyókat Oroszországból. A hírtévé által idézett szakértő szerint ebben az évben kétmillió orosz üdülhet majd a szállodáiról és szanatóriumairól híres, kellemes klímájú félszigeten a tavalyi másfél millió helyett. Utóbbi egynegyede volt az összes vendégnek, a többit lényegében az autóval vagy vonaton a Krímbe utazó ukránok tették ki, akiknek a száma drasztikusan csökkenhet a megváltozott politikai helyzet miatt (Ukrajna csak külön engedéllyel teszi lehetővé állampolgárainak a beutazást a félszigetre).

  Az oroszok körében a Krímnél évek óta sokkal népszerűbbek a törökországi üdülőhelyek. A Krímbe utazó oroszok számának növekedését az idén azonban biztosan segíteni fogja az, hogy a belföldivé váló repülőjáratok várhatóan mintegy 40 százalékkal olcsóbbak lesznek. A Krímben több mint 800 szálloda és egyéb létesítmény várja a pihenni, nyaralni és gyógyulni vágyókat, a különleges egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó helyek száma meghaladja a 300-at, és mintegy 90 intézmény gyereküdültetésre specializálódott. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!