Balatonfüred megidézi Hamvas Bélát

Balatonfüred megidézi Hamvas Bélát

Rendhagyó szellemidézéssel, konferenciával, jó borral, zenés programokkal és a hazai szellemi élet kiválóságaival emlékeznek meg Hamvas Béla születésnapjáról (március 23.) Balatonfüreden. A legtöbb Hamvas rendezvény ingyenes lesz. Ennek köszönhetően egy átlagos tavaszi hétvégéhez képest jóval több turistára számítanak a Balaton parti városban.

Az irodalomkedvelők mellett a festészet, a zene és a borok iránt érdeklődők is találhatnak olyan eseményeket, amelyek miatt érdemes ellátogatni Balatonfüredre. A Tagore sétányon igényes fúvószenekari műveket hallgathatunk, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, kínai nyelven megszólaló „ráolvasásnak" is tanúi lehetünk.

A balatonfüredi önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság 2000-ben ültetett fát Hamvas Béla emlékére. A "Hamvas-hárs" alatt minden évben ünnepséget tartanak. Itt minden alkalommal a magyar mellett még egy nyelven (eddig szerb, francia, német, olasz, hindi, angol) "a fára olvassák" Hamvas Béla szövegét a Fák című esszéből. A rendhagyó szellemidézés ebben az évben esti borkóstolóval folytatódik, ahol Kő Pál szobrászművész, és Szkárosi Endre költő is kifejti gondolatait.

Másnap Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg a Művészet és Tér elnevezésű konferenciát, amelynek végén különleges tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők. A Vaszary Galériában többek között Nádler István mutatja be erre az alkalomra készített rajzait. Este, a Kisfaludy Galériában, Rátóti Zoltán és Huzella Péter műsorát láthatják az érdeklődők, amelyet A bor filozófiája című Hamvas könyv alapján állítottak össze.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek