Meztelen turistákat tartóztattak le a Machu Picchunál

Meztelenkedés miatt máris előállítottak négy külföldi turistát Machu Picchu perui romvárosnál, egy nappal azután, hogy a hatóságok szigorított fellépést jelentettek be a terjedő új hóbort ellen.

A helyi hatóságok közölték, hogy két ausztrál és két kanadai fiatal férfit értek tetten szerdán, amint anyaszült meztelenül fényképezkedtek az ősi inka város páratlan panorámájával a háttérben. A turisták fényképezőgépeit lefoglalták és azokból törölték a "tiszteletlen" fotókat, emellett fel is jelentették őket az ügyészségen, amely elrendelte, hogy egy békebíró "hallgassa ki" az előállított személyeket – írja az MTI.

A perui hatóságok kedden jelentették be a világörökségi helyszín őrzésének szigorítását, miután turisták az interneten olyan fotókat tettek közzé, amelyeken pucéran pózolnak az inka fellegvárnál. A limai kulturális minisztérium közleményben ítélte el "a látogatók tiszteletlen viselkedését", közölve, hogy megszigorítják a helyszíni ellenőrzéseket és az illetlenül viselkedő turisták országának nagykövetségét értesítik a kihágásról.

Büntetőeljárás mindazonáltal nem indulhat a szent helyet megsértő turisták ellen, mert nincs egyetlen olyan törvény sem, amely tételesen tiltaná a meztelenkedést az inka fellegvárban, sőt a romoknál még csak egy felirat sem tanácsolta el a látogatókat a szemérmetlen viselkedéstől, bár a szigorító intézkedések részeként most kihelyeznek figyelmeztető táblákat.

Az ősi romváros szent hely, ahova ugyanolyan tisztelettel kell belépni, mint a limai katedrálisba - hangsúlyozta a térség kulturális örökségéért felelős cuzcói főtisztviselő. A hatóságok közben felfedték, hogy tavaly négy, idén pedig már eddig nyolc személyt állítottak elő meztelen fotózkodásért Peru első számú turistalátványosságánál, amelyet rendkívül nehéz megközelíthetősége ellenére naponta mintegy két és fél ezer turista keres fel.

A 15. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg. A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak, a 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek