Megvan a turizmus ötven legbefolyásosabb embere

Szállodások és turisztikai szakemberek mellett romkocsma-alapító és gasztroforradalmárok is szerepelnek a magyar idegenforgalom legbefolyásosabb ötven szereplőjét felvonultató új kiadványban.

 

A nevek a kiadványban ABC-sorrendben szerepelnek, tehát a készítők nem rangsorolták a szereplőket. A listán többek között helyet kaptak a szállás.hu alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán; a Bónusz Brigád alapítói, Heller Gábor és Kaprinay Zoltán, Bíró Lajos, a Bock Bisztró társtulajdonosa, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Gerendai Károly, a Sziget Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója is. Összesen végül 54-en kerültek be a kiadványba.

Az első alkalommal megjelent kötet szerkesztői nem csupán a turisztikai cégek méretét vagy árbevételét vették figyelembe a Top 50 összeállításához, hanem az ország idegenforgalmára, kül- és belföldi megítélésére tett hatásokat. Így a legnagyobb szállodaláncok és légitársaságok vezetői mellett bekerült a romkocsma-mozgalom elindítója (Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa), a gasztronómiai élet több mentora, a "filmturizmus" katalizátora, (Andy Vajna) no meg több polgármester, és a törvényalkotásra nagy hatással bíró szakember is - például a kehidakustányi szállodatulajdonos Horváth Tihamér, akinek nevéhez fűződik a SZÉP-kártya ötlete.

Ízelítőnek ismertetünk hét embert az általunk legérdekesebbnek talált befolyásosak közül.

Mazen Al Ramahi

Mazen Al Ramahi
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik?

Üzletember, szállodai befektető.

Miért került be a kiadványba?

A palesztin származású, jordániai üzletember diákként került Magyarországra a nyolcvanas évek végén, és azóta is itt él. Ő hozta létre Budapest első butikszállodáját, a négy csillagos Zara Boutique Hotel Budapestet 2006-ban. Majd megvásárolta a Hungária Fürdő romos épületét a Dohány utcában, és megnyitotta benne a Zara Continental Hotel Budapestet, mely szintén sikeres butikhotel. Harmadik felső kategóriás hotelje a Vigyázó Ferenc utcában nyílik majd Prestige Hotel Budapest néven. Bár külföldi terjeszkedést alapvetően nem tervezett, tavaly nyílt meg a szaúd-arábiai Al Khobarban a Continental Hotel Zara Al Khobar. Mazen Al Ramahi azonban inkább a magyar piacra fókuszálna, szerinte bőven akadnak még kiaknázatlan lehetőségek Budapesten és a vidéki városokban. Eközben egyéb vállalkozásait – irodaház- és ingatlanfejlesztő céget, kereskedelmi vállalkozást, valamint a szállodái töltésére szakosodott LeZora utazási irodát – is tovább viszi.

Baldauf Csaba

Baldauf Csaba
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

A Kolping Hotel igazgatója.

Miért került be a kiadványba?

Két évtizede vezeti a Kolping Hotelt, mely Magyarország első számú családbarát szállodája. Az Alsópáhokon kialakított – a gyerekek szórakoztatását és a felnőttek kikapcsolódását egyaránt biztosító – szolgáltatási struktúrát sokan próbálják utánozni. A hotel 110-115 ezer vendégéjszakája jelenleg megközelíti az ideális, 78 százalékos telítettséget. Az évek során az ágyak számát 230-ról közel 500-ra növelték, a terület nagysága 5-ről 10 hektárra bővült, a házban dolgozó csapat létszáma 30 főről 120-ra duzzadt. Csak az elmúlt öt évben több mint 2 milliárd forintot költöttek a házra, a folyamatos munkák ellenére sem árbevételben, sem eredményben nem rontottak.

Békefi Veronika

Békefi Veronika
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

A Neckermann Magyarország ügyvezető igazgatója.

Miért került be a kiadványba?

A Neckermann Magyarország megalakításának 20. éves évfordulóját ünnepelte 2013-ban. Ma ők az egyik legnagyobb értékesítési hálózattal rendelkező idegenforgalmi vállalat: az utak felét a 26 saját irodában adják el, a maradék 50 százalékot a franchise-irodákon és partnereiken keresztül értékesítik. A válság előtti években az éves utasszám elérte és meg is haladta a 100 ezer főt. A forgalom 2009 után sem esett akkorát, mint a legtöbb hazai irodánál, stabilan szerepelnek az 500 legeredményesebb hazai vállalat listáján. 2014-re a tavalyi 85 ezer utast meghaladó forgalommal kalkulálnak, ami értékben elérheti a 13 milliárd forintot.

Csordás Imre

Csordás Imre
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

Az Accent Hotel Management tulajdonos-ügyvezető igazgatója.

Miért került be a kiadványba?

A magyar piac legdinamikusabban növekedő szállodaüzemeltetője 2013-ban az Accent Hotel Management volt. A cég ma az üzemeltetett szállodaszobák számát tekintve a negyedik legnagyobb szállodaüzemeltető itthon. 2013 végén 13 szállodát és három golfpályát működtetett, köztük a hévízi Lotus Therme Hotel & Spát, a tokaji Andrássy Rezidencia Wine & Spát, a Club Aligát és a Károlyi kastélyt Fehérvárcsurgón. A portfólió idén két újabb szállodával bővül: megnyitják második budapesti szállodájukat és elindítják egy vidéki négycsillagos hotel üzemeltetését. Az Accent 2013-ban 6 milliárd forintos forgalmat kezelt és több mint 700 alkalmazottat foglalkoztatott. A cégnek jelenleg hat tulajdonosa van.

Gerendai Károly

Gerendai Károly
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

A Sziget Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Costes étterem tulajdonosa.

Miért került be a kiadványba?

A Sziget Kft. által szervezett fesztiválok – VOLT, Balaton Sound, Sziget, Gourmet fesztivál, Gyerek Sziget, Nagyon Balaton/B. My Lake – tavaly 700 ezer embert vonzottak. Zenei fesztiváljaik felkerültek a European Festival Awards TOP 10-es listájára, ráadásul a B. My Lake az „újonc" kategóriát meg is nyerte. Eközben étterme, a Costes megtartotta Michelin-csillagát és a magyarországi Gault-Millau kalauzban 17 sapkával holtversenyben az első helyen végzett. Az elmúlt évben a Budapest Park és a WAMP designvásárok üzemeltetésébe is betársult.

Simon András

Simon András
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

A Weco Travel ügyvezetője, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége közlekedési bizottságának vezetője.

Miért került be a kiadványba?

Pályája a Malév Air Toursnál indult, majd a Malévhez került, és öt éven át vezette a légitársaság spanyolországi képviseletét. A légi közlekedésben utazási irodásnak tartják, az irodáknál pedig a légi forgalmat szerető és értő szakembernek. Tíz éve vezeti a céget, melyet korábban Chemol Travelnek hívtak. Simon Andrásnak nagy szerepe volt abban, hogy a csoportszinten 55 főt foglalkoztató és 6,5 milliárd forintos árbevételt realizáló Weco Travel a magyar piac egyik meghatározó üzleti utaztatójának mondhatja magát.

Andy Vajna

Andy Vajna
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

A magyar film megújításáért felelős kormánybiztos, producer, az etyeki Korda Filmstúdió társalapítója, az InterCom Zrt. alapítója.

Miért került be a kiadványba?

A magyar származású hollywoodi producer már a nyolcvanas években gondoskodott arról, hogy Budapest ott legyen az amerikai filmgyártás térképén. 1981-ben az ő jóvoltából forgatták a magyar fővárosban a Menekülés a győzelembe című filmet 1988-ban pedig itt vették fel a Vörös zsaru több jelenetét. A rendszerváltozás után ő hozta ide többek között az Evita emlékezetes forgatását Madonnával. Magyarországon egyre nő a leforgatott külföldi produkciók száma. Az ugrásszerű növekedésben Andy Vajna szerint kulcsfontosságú a 2004-ben elfogadott filmtörvény, amelynek értelmében a külföldi produkciók visszaigényelhetik magyarországi költéseik 20 százalékát. A Magyarországra hozott filmforgatások pedig már önmagukban évi százezres nagyságrendben jelentenek szállodai vendégéjszakákat az országnak.

Zsendovits Ábel

Zsendovits Ábel
Galéria: A turizmus 50 legbefolyásosabb embere
Fotó: turizmus.com

Mivel foglalkozik?

A Szimplacity Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Miért került be a kiadványba?

Ő nyitotta meg Pesten az első romkocsmát, a Kazinczy utcai Szimpla Kertet, mely trendet teremtett, a turisták számára is érdekes és izgalmas célponttá váltak a város lerobbant bérházaiban létrehozott helyek. A Szimpla Kert és a Dupla étterem mellett Vácott is van egy egységük, Berlinben pedig kettő. A Szimpla Kert mára alaposan túlnőtt önmagán, sajátos kulturális központként mindent beengednek a falak közé, amivel azonosulni tudnak: vasárnap Háztáji Piacot, havonta egyszer bringás bolhapiacot, Fullkolor néven designpiacot és -vásárt, valamint háztáji falatozót működtetnek. Zsendovits Ábel az Azért7 Egyesület, valamint az Élő Erzsébetvárosért Egyesület elnökeként vívja harcát a kerülettel az élhető és szerethető belvárosért, küzd a Kazinczy utca sétálóutcává alakításáért, hallatja hangját a vendéglátóegységeket veszélyeztető jogszabályok ellen.

Jövőre frissítik

A Turizmus Kft szaklapkiadó nem állított fel toplistát, a 987 forintért kapható kiadványban pedig csak azok szerepelnek, akik ehhez hozzájárultak. A listát legközelebb egy év múlva tervezik kiadni, amikor már rangsorolva lesznek szereplői, és olyanokat is beválogatnak, akik szerepeltetésükhöz nem feltétlenül járultak hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek