Kisjézuska kalácsa és adventi gyűjtőakció Szentendrén

  Kisjézuska kalácsa és adventi gyűjtőakció Szentendrén

  Hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal gyűjtést indított a szentendrei Skanzen a nehéz sorsú családok és az idősek megsegítésére Igazi ünnep legyen a karácsony! elnevezéssel.

  A jótékonysági akció során a felajánlók december 14-ig vihetik el a Szentendre belvárosában található Skanzen-házba, illetve a múzeum bejárati épületében elhelyezett gyűjtőpontokba a jó állapotban lévő, tiszta játékokat, könyveket, ruhaneműt. Az adományokat a Katolikus Karitász juttatja el a rászorulókhoz – mondta el az MTI-nek Kecskés Noémi sajtóreferens.

  Tisztaszoba a SkanzenbenFotó: gulicse / Indafotó

   Az intézmény – szintén első alkalommal – magányosan élő időseket, nyugdíjas közösségeket is meghívott a múzeumba a hétvégére, hogy bevonja őket a közös ünnepi várokozásba, a karácsonyi előkészületekbe.

  A Skanzen ebben az évben december 15–ig várja programjaival az érdeklődőket – közölte a sajtóreferens.Az adventi készülődésben az öko-gondolat is megjelenik, ami a Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára is fontos, hiszen a paraszti életben, a hagyományokban is kiemelt szerep jutott a természetes anyagoknak, a természet közeli gondolkodásnak, a környezet kínálta adottságok felhasználásának – jellemezte az idei programot.

  Ezen a hétvégén a Lajta Néptáncegyüttes kelti életre a betlehemezés szokását. A 19-20. századi betlehemezés középpontjában a kifordított bundát viselő betlehemi pásztorok párbeszédes játéka állt, akik házilag készített jászol vagy templom alakú betlehemet hordoztak magukkal, házról házra járva énekeltek, és bőséget, egészséget, termékenységet "varázsoltak" a házak lakóinak, amiért dió és alma járt nekik - idézte fel Kecskés Noémi.

  Az érdeklődők most szombaton és vasárnap a hédervári és kunszigeti betlehemessel ismerkedhetnek meg, de megtudhatják, hogy mi az a bölcsőcskézés vagy a mendikálás - tette hozzá. A látogatók a hagyományos konyhában megkóstolhatják Kisjézuska kalácsát is, ami a végtelenséget szimbolizáló fonott, kerekre formált kalácstészta. Mellette fahéjas sült almát és fűszeres gyógyteát is kínálnak.

  A Lajta Néptáncegyüttes tagjai a hétvégén a vendégekkel együtt elkészítik a karácsonyfa elődjét, a termőágat – a termékenység és az örök élet jelképét –, amelyet a látogatók mézeskaláccsal, maguk készítette szalmacsillaggal, csuhéangyallal és aranydióval dekorálhatnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!