Még mindig Tokió a világ gasztrofővárosa

  Még mindig Tokió a világ gasztrofővárosa

  Továbbra is Tokióban van a világ legtöbb három Michelin-csillagos étterem – derült ki a japán fővárosról kedden megjelent legfrissebb kalauzból, amely ugyan a tavalyi 14 helyett csak 13 helynek ítélte oda a legmagasabb besorolást, Tokió azonban így is lekörözi a többi metropoliszt. A távol-keleti ország fővárosa már ötödik éve szorítja maga mögé Párizst, amelynek jelenleg tíz három Michelin-csillagos étterme van.

  Fotó: Ippei Naoi / Flickr.comForrás: Travelo

   A tokiói Michelin-kalauz étteremlistájának élén ezúttal is a japán konyha kivételesnek ítélt szentélyei találhatók, kivételt csak két francia étterem, a Joel Robuchon és a Quintessence képez. Az egyetlen hely, amely kiesett a háromcsillagos éttermek köréből, a tempura ételeiről híres Nanachome Kyoboshi, amelynek – legalábbis egy időre – be kell érnie két csillaggal.

  A Tokiót, Jokohamát és Sonan partvidéki területeit magában foglaló 2014-es kalauzban megőrizte viszont legmagasabb besorolását Fudzsiszava város Koan nevű étterme, amely mintegy 45 kilométerre fekszik a fővárostól. Ötvenöt a kétcsillagos éttermek száma, ez kettővel több a 2013-as évinél. Egy Michelin-csillagos helyből 175 szerepel a kötetben, vagyis ugyanannyi, mint idén.

  A japán főváros és vonzáskörzete éttermeiről hét éve jelent meg az első kalauz, amely a hozzávetőleg 30 millió helyi lakos mellett a Japánba érkező turistáknak szolgál elsősorban hasznos információkkal. A Michelin világszerte 160 ezer étterem besorolását végzi el évente megjelenő kiadványaiban.

  Többet szeretne tudni a japán gasztronómiáról?
  Olvassa el a témában készült cikksorozatunkat! Ide kattintva az asztali etikettről és az elegáns éttermekről, ide kattintva pedig a street food helyekről olvashat bővebben.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!