16 magyar betlehem látható Rómában

A közel kétszáz, számos országból érkező, betlehem között tizenhat magyar kézműves építmény is látható a Rómában ma nyíló nemzetközi betlehemes kiállításon.

  

A fotó csak illusztrációFotó: Indafotó/Puffancs

A karácsonyi ünnepek közeledtével az olasz fővárosban harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg a 100 Betlehem elnevezésű kiállítást. A tárlaton valójában összesen 183, kézműves munkával megvalósított betlehemet mutatnak be. A tizenegy olasz tartományból és harminc - nem csak keresztény vallású - országból érkezett alkotások az adott földrajzi térségek és nemzetek vallási és művészi tradícióinak jelképei. A legjobb munkákat díjban részesítik.

A Magyar Kézművességért Alapítvány előzetes válogatás után 29 pályázatot és fotót küldött az olaszországi szervezőknek, akik ebből választották ki azt a 16 magyar betlehemet, amelyet a nemzetközi tárlaton tekinthet meg a közönség - mondta el Gergely Imre, az alapítvány titkára az MTI-nek. Hozzátette: a magyar alkotások a népművészet, a képző- és iparművészet különböző ágait képviselik, van köztük csuhéból, kerámiából és mézeskalácsból készített munka is.

A január 6-ig, vízkereszt napjáig látható kiállítást - amelyről bővebben a www.presepi.it oldalon lehet olvasni - az idén is a Róma központjában lévő Santa Maria del Popolo-bazilika és a mellette levő Bramante Terem látja vendégül.

A kiállítás jelentőségét és népszerűségét mutatja, hogy Giorgio Napolitano olasz államfő védnökségével rendezik meg. Claudio Maria Celli érsek, a Tömegkommunikációs Pápai Tanács elnöke nyitja meg Ignazio Marino római főpolgármester és a szentszéknél akkreditált nagykövetek jelenlétében. A megnyitón részt vesz Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek