Ismét szmogba burkolózott Sanghaj

Ismét szmogba burkolózott Sanghaj

 

Kínai mérések szerint is elérte a súlyosan szennyezett szintet Sanghaj levegője pénteken - a fűtési szezon indulásával a következő hetekben Észak-Kínába is visszatér majd a köd.

A kelet-kínai metropoliszban november 14. este óta mind a városi meteorológiai központ, mind a saját mérőállomással rendelkező amerikai konzulátus adatai szerint "nagyon egészségtelen", illetve "súlyos mértékben szennyezett" a levegő. A levegő minőségének általános mutatója délutánra a 240-es értékhez közelített, amely a még egészségesnek tartott felső határérték több mint kétszerese.

Fotó: MonkeyGone2 / Flickr.com

Az emberi szervezetre leginkább káros finom porszemcsék, a PM2,5 köbméterenkénti koncentrációja 228 mikrogrammra kúszott, ami a nemzeti 75 pontos norma csaknem háromszorosa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott 25 pontos küszöbnek pedig több mint kilencszerese. A PM2,5 részecskék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, ahonnan felszívódnak, és a keringésbe jutnak.

A város nevezetességeinek - így a Gyöngy-toronynak vagy a 490 méteres Pénzügyi Világközpontnak - is csak a körvonalai láthatóak, s a Bund is sűrű ködben ül. A várost az elmúlt hét során több alkalommal is sűrű köd lepte el, s a hideg idő beköszöntével egyre több ilyen eset lesz majd - figyelmeztetett a városi információs szolgálat. A lakosokat kültéri tevékenységük minimalizálására, lehetőség szerint zárt ajtók mögött maradásra szólították fel.

A hosszan tartó, sűrű szmog Közép- és Észak-Kínába is egészen biztosan visszatér majd, ahol sok városban pénteken kezdődött hivatalosan is a fűtési szezon. Az elmaradottabb vidéki területeken a mai napig szénnel fűtenek, október végén az észak-kínai Harpin városa a nemzetközi lapok címlapjára is került emiatt: a 11 milliós metropoliszban a PM2,5 aránya akkor meghaladta a köbméterenkénti ezer mikrogrammot.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Kína turizmusára rendkívül negatív hatással van a szmog. A központi turisztikai adatok szerint a kínai fővárosba látogatók és ott legalább egy vendégéjszakát eltöltők száma az első félévben 14,3 százalékkal, 2,14 millió főre csökkent. Sanghaj városába az első hat hónapban mintegy 2,5 millióan látogattak el, 10 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Egyre elviselhetetlenebb a szmog Pekingben
A levegő még a lakásban is csípi az emberek szemét, eltömíti a légtisztítókat. Gyárakat zártak be, tömegközlekedésre biztatják a lakosokat. Sok a légzőszervi megbetegedés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek