Ingyen oktatják a bátortalan bringázókat

Egész héten kerékpáros városnézéssel egybe kötött ingyenes elméleti és gyakorlati oktatáson vehetnek részt a keveset bringázók.

Az európai mobilitási hét alatt a Magyar Kerékpárosklub Budapesten ismét megszervezi Bebiciklizés elnevezésű programját, amelynek keretében a résztvevők ingyenes elméleti és gyakorlati oktatást kapnak, hogy nagyobb biztonsággal tudjanak közlekedni kerékpárral a gépjárműforgalomban.

Hétfőtől vasárnapig a Magyar Kerékpárosklub összesen 11 képzési alkalmat hirdetett meg, amely kilenc elméleti és gyakorlati oktatást jelent, további kettő pedig oktatással egybekötött kerékpáros városnézés lesz Budapest közlekedéstörténetileg fontos pontjait érintve. Négy alkalommal a Budapesti Rendőr-főkapitányság Készenléti Állományának kerékpáros rendőrei is csatlakoznak a csoportokhoz - adta hírül közleményben a szervezet.

Az elméleti oktatás részeként a Kerékpárosklub gyakorlott aktivistái tájékoztatót tartanak a KRESZ vonatkozó szabályairól, és számos fontos és hasznos közlekedési tippet osztanak meg a hallgatósággal, amely a kényelmes, gyors és biztonságos biciklis közlekedést segíti.
A résztvevők a gyakorlati oktatáson egy előre megtervezett útvonalon kerékpároznak végig a klub önkénteseivel és közösen kiértékelik a tapasztalt forgalmi helyzeteket, valamint a kerékpárforgalmi létesítményeket (például az előretolt felállót, a közös busz- és kerékpársávot, a szeparált kétirányú kerékpárutat, a nyitott kerékpársávot, a kerékpáros forgalom számára megnyitott egyirányú utcát) is kipróbálhatják.

A Bebiciklizés-projektet a Magyar Kerékpárosklub azért hozta létre 2009-ben, hogy minél többen válasszák a kerékpárt mindennapi közlekedési alternatívaként. A forgalomban még gyakorlatlanok nem mernek rendszeresen biciklivel közlekedni, ezért sokan csak hétvégén vagy gyakran a járdán tekernek, veszélyeztetve ezzel a gyalogosokat.

A szervezet egy online terjeszthető oktatófilmet is szeretne készíteni, hogy a hasznos információk minél több bátortalan kerékpároshoz eljussanak. A programra a http://bit.ly/1aY7jzz címen lehet jelentkezni, az útvonal térképét pedig a http://bit.ly/1aUlghY címen tette elérhetővé a szervezet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek