Óriás gyalogos függőhidat terveznek Ausztriában

Rekordot dönthet az a gigantikus méretű függőhíd, amelyet gyalogosoknak tervez a tiroli Reutte az ehrenbergi hegyszoros fölé.

Spiegel.de

 Az osztrák község 2014 nyarára tervezi megvalósítani a 403 méter hosszú függőhidat, amely a völgy két oldalát köti össze. Reutte község közlése szerint a híd rekordot dönt majd, mert az eddigi leghosszabb ilyen, Japánban található híd 390 méteres.

Az új hosszúsági rekord megdöntése érdekében a hidat az ORF osztrák televíziós csatorna információi szerint a korábbi tervekkel ellentétben kissé ferdébben készítik el.
A magasságkülönbség a két oldalon 10 méter lesz, a maximális lejtés pedig teljes terhelés esetén 12 százalékos. A híd több mint 100 méter magasságban ível majd a völgy felett. A gyalogút 1,2 méter széles lesz, a kapaszkodót LED-világítással látják el, így az építmény éjszaka is látható lesz: bevilágítja az ehrenbergi szoros feletti eget.

Egyszerre legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak a nem mindennapi gyaloghídon, ezt mindkét oldalon egy-egy forgósorompó szabályozza. Az építmény maga 77 tonnát nyom, és összesen 16 kampó biztosítja. A projektnek már befektetője is van, aki az 1,8 millió eurós (543 millió forintos) építkezést finanszírozza.
"Egy álom válik valóra" - mondta el Armin Walch építész, az Ehrenbergi Várak Egyesületének üzletvezetője, aki tíz éve dédelgeti a függőhíd tervét.

Luis Oberer, Reutte polgármestere szerint a függőhíddal a régió új turisztikai dimenzióba léphet be, a község végre jelképet kaphat. A híd használóinak a tervek szerint 5-6 eurós (1500-1800 forintos) díjat kell majd fizetniük. A hídról megtekinthetnek két várat: az ehrenbergi romokat az egyik, a Claudia-erődöt a másik oldalon.

Az internetes fórumok közönsége azonban elsősorban kritikával illeti a terveket. "Kérlek, kedves reutteiek, ne tegyétek tönkre ezt a csodaszép helyet" - írja például az egyik hozzászóló.
A Tiroler Tagesanzeiger című lap szerint az építési munkálatok már októberben elkezdődhetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek